ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το Ασβεστοκάμινο καθαρίστηκε

Εικόνα του άρθρου Το Ασβεστοκάμινο καθαρίστηκε
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/06/2018, 10:50
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ο νέος κόμβος Εφύρας στο Τσιφλικόπουλο κατασκευάστηκε, και το γειτονικό ασβεστοκάμινο… άδραξε την ευκαιρία για λίγη περιποίηση. Ο Δήμος Ιωαννιτών, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και η Ενορία της Περιβλέπτου προχώρησαν στον καθαρισμό του κτιρίου και του περιβάλλοντα χώρου, ο οποίος ήταν γεμάτος με βλάστηση και σκουπίδια.

Το Ασβεστοκάμινο, το οποίο ανήκει στην Ενορία της Περιβλέπτου, έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το 1994, με το σκεπτικό ότι «πρόκειται για αξιόλογο και αντιπροσωπευτικό δείγμα της προβιομηχανικής αρχιτεκτονικής», όπως αναφέρεται στη σχετική υπουργική απόφαση.

Το βιομηχανικό αυτό κτίριο ανεγέρθηκε μεταπολεμικά από επιχειρηματία με σκοπό την παραγωγή ασβέστη με πιο γρήγορους ρυθμούς. Ήταν η περίοδος που το περίφημο σχέδιο Μάρσαλ και τα δάνειά του κατέφταναν στην Ελλάδα. Το ασβεστοκάμινο αυτό ήταν ξεχωριστό, λόγω της ψηλής καμινάδας του. Ωστόσο, δούλεψε για πολύ λίγο διάστημα, καθώς, όπως λέγεται, ο ασβέστης που έβγαζε, δεν ήταν καλής ποιότητας. Τη δεκαετία του ’60, η τράπεζα έβγαλε σε πλειστηριασμό την έκταση και το κτίριο του ασβεστοκάμινου, με την Ενορία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Περιβλέπτου να είναι η αγοράστρια.

Για τους νεότερους, το Ασβεστοκάμινο ήταν το σπίτι μιας φτωχής γυναίκας, η οποία έζησε εκεί, σε ένα δωμάτιο του καμινιού, επί δύο δεκαετίες…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back