Oikonomou pisoi
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Αρύββας: Ο άγνωστος ολυμπιονίκης βασιλιάς

Εικόνα του άρθρου Αρύββας: Ο άγνωστος ολυμπιονίκης βασιλιάς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/01/2018, 19:10
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Ένας από τους πιο «γνωστούς-άγνωστους» δρόμους των Ιωαννίνων, φέρει το όνομα του Αρύββα, ο οποίος ήταν αρκετά πράγματα: Ολυμπιονίκης το 344 π.Χ. στις αρματοδρομίες, παππούς και θείος πιο γνωστών από αυτόν βασιλικών φυσιογνωμιών, κάπως… δολοπλόκος (όπως και όλοι ανεξαιρέτως οι βασιλιάδες) και τελικά, θύμα των δολοπλοκιών στις οποίες συμμετείχε ή «γέννησε».

Πολύ καιρό πριν ο Αρύββας γίνει ένας στενός δρόμος πίσω από το λόφο Βελισσαρίου, μονόδρομος, με τη φορά του να αλλάξει κάποιες φορές τις τελευταίες δεκαετίες, ήταν ο γιος του Αλκέτα του Α’ της Ηπείρου. Όταν ο Αλκέτας που ήταν γιος του Θαρύπα (ο πρώτος βασιλιάς των Μολοσσών και… ανηφορικός δρόμος, πιο κεντρικός στην πόλη)  πέθανε, οι δύο γιοι του, ο Νεοπτόλεμος ο Β’ και ο Αρύββας διαφώνησαν για τη διαδοχή, παρότι αυτή πήγαινε δικαιωματικά στο Νεοπτόλεμο. Τελικά, χώρισαν το βασίλειο στα δύο και σύμφωνα με τον Παυσανία, κυβέρνησαν το πρώτο «διπλό βασίλειο». Μέχρι να πεθάνει ο Νεοπτόλεμος βέβαια, οπότε και ο Αρύββας έγινε ξανά μοναδικός βασιλιάς των Μολοσσών.


Από τη γυναίκα του, ταυτόχρονα και ανιψιά του, την Τρωάδα, απέκτησε τον Αιακίδη και αυτός με τη σειρά του, τον Πύρρο, τον πλέον διάσημο βασιλιά της Ηπείρου. Ο δε μεγαλύτερος γιος του Αρύββα λεγόταν και αυτός Αλκέτας σαν τον παππού του (αρχέγονες οι συνήθειες…), αλλά οι σχέσεις του δεν ήταν ποτέ καλές. Ο Αρύββας είχε συγγένεια και με τον Μέγα Αλέξανδρο, μέσω του αδερφού του. Η δεύτερη κόρη του Πτολεμαίου Β’ ήταν η Ολυμπιάδα, μητέρα του Αλέξανδρου. Και οι τρεις, Πύρρος, Ολυμπιάδα και Αλέξανδρος, σήμερα βρίσκονται με τη μορφή αγαλμάτων συζητήσιμης αισθητικής στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων.

Αυτή του όμως η συγγένεια μέσω της ανιψιάς και γυναίκας του, δεν βγήκε σε καλό. Ο Φίλιππος, πατέρας του Αλέξανδρου, έδειξε εύνοια στον αδερφό της Τρωάδας (όλο και περισσότερο μπλεγμένες οι συγγενικές σχέσεις…) που λεγόταν επίσης Αλέξανδρος. Αυτός ήταν ο εκλεκτός του βασιλιά της Μακεδονίας και το 350 π.Χ. εκθρόνισε τον Αρύββα και τον εξόρισε, δίνοντάς του έτσι μια γεύση και από τις δικές του μεθοδεύσεις.

Σημειωτέον, ότι οδός Αρύββου (μια εκφορά του ονόματος στα γραπτά του Παυσανία), υπάρχει και στην Αθήνα, στο Παγκράτι.

ΣΧΟΛΙΑ
Δημήτρης
Γεια σας, "Ἀρύββου" δεν είναι "μια εκφορά του ονόματος", είναι η γενική πτώση στα αρχαία ελληνικά: Ἀρύββας, Ἀρύββου. Στους περισσότερους δήμους αυτή είναι η γενική που χρησιμοποιείται για τα αρχαία ονόματα. Θα ήταν δεκτό το "Αρρύβα" ως "δημοτική", αν ακριβώς από κάτω δεν έλεγε "βασιλεύς"... Παλιότερα θα έγραφε κανείς (μονοτονίζοντας) Οδός Αρρύβου, βασιλέως της Ηπείρου κτλ. Καλό απεγκλεισμό γιατί κοντεύουμε να τρελαθούμε!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back