Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αρχοντικό Πυρσινέλλα: Μέρες επισκευών

Εικόνα του άρθρου Αρχοντικό Πυρσινέλλα: Μέρες επισκευών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/02/2020, 15:33
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στην αποκατάσταση ζημιών που είχαν προκληθεί στο αρχοντικό Πυρσινέλλα, κυρίως στη στέγη του και στις καμινάδες, από τον σεισμό του Οκτωβρίου του 2016, προχωρά ο Δήμος Ιωαννιτών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το 2017 ο Δήμος εκπόνησε μελέτη η οποία εγκρίθηκε από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων, «χωρίς ωστόσο να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες».

Οι εργασίες αποκατάστασης είναι σε εξέλιξη και περιλαμβάνουν την ανακατασκευή και αποκατάσταση των καμινάδων στην αρχική τους μορφή, την αποκατάσταση τμημάτων της στέγης και άλλες συντηρήσεις που απαιτούνται εξαιτίας ζημιών που προήλθαν από φθορές και την υγρασία. Σύμφωνα με τη μελέτη που είχε γίνει, θα ανακατασκευαστεί και το στέγαστρο στον αύλειο χώρο.

Στο αρχοντικό Πυρσινέλλα, στη συμβολή των οδών Αραβαντινού και Παπάζογλου,στεγάζεται κυρίως το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων.

Το αρχοντικό χτίστηκε  πάνω σε παλιά ερείπια αρχοντικού μεταξύ 1830 και 1840. Ανήκε δε στην οικογένεια Μακρή. Αργότερα περιήλθε στην κυριότητα της οικογένειας Πυρσινέλλα, με τον Βασίλη Πυρσινέλλα, δήμαρχο της πόλης, να το κληροδοτεί στον δήμο Ιωαννιτών τη δεκαετία του ’50. Εν έτει 1953, το αρχοντικό Πυρσινέλλα χαρακτηρίστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού μνημείο χρήζον ειδικής κρατικής προστασίας.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ο Δήμος Ιωαννιτών προχώρησε στην αναστήλωση του αρχοντικού.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back