ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία

Εικόνα του άρθρου Αρχίζουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/03/2021, 17:23
ΚΟΣΜΟΣ - ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Στην έκθεση που εγκρίθηκε χτες Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021, οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν «τη σαφή δέσμευση της Αλβανίας στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» και στηρίζουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Στην έκθεση της επιτροπής σχετικά με τις εκθέσεις της Επιτροπής για την Αλβανία για την περίοδο 2019-2020 που εγκρίθηκαν την Τρίτη, οι ευρωβουλευτές επικροτούν την απόφαση του συμβουλίου για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, τονίζουν τη σημασία της διαδικασίας ολοκλήρωσης ως καταλύτη για τις μεταρρυθμίσεις και χαιρετίζουν την στήριξη που παρέχει ο αλβανικός λαός στη διαδικασία.

Στηρίζουν επίσης τη σύγκληση της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, η οποία θα σηματοδοτήσει επισήμως την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου, «για να διασφαλιστεί ότι η διαδικασία προσχώρησης θα είναι αξιόπιστη, θα πρέπει να επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι προκειμένου να προχωρήσει στη διαδικασία». Τονίζουν επίσης ότι «ανταγωνιστικές χώρες επιδιώκουν να υπονομεύσουν την περαιτέρω ολοκλήρωση και την πολιτική σταθερότητα των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων», χωρίς ωστόσο να τις αναφέρουν.

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι η πρόοδος όσον αφορά την προσχώρηση στην ΕΕ απαιτεί «διαρκείς, βαθιές και μη αναστρέψιμες μεταρρυθμίσεις σε θεμελιώδεις τομείς, αρχής γενομένης από το κράτος δικαίου, την αποτελεσματική λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και της δημόσιας διοίκησης, καθώς και την οικονομία». Ακόμα, ότι «η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος είναι καίριας σημασίας από την άποψη αυτή, όπως και η ενίσχυση της καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και οι σχέσεις καλής γειτονίας και η περιφερειακή συνεργασία».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back