ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αρχιτεκτονική: Σε έναν μήνα στην Παπαζόγλειο

Εικόνα του άρθρου Αρχιτεκτονική: Σε έναν μήνα στην Παπαζόγλειο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/02/2020, 14:52
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε έναν μήνα, η Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μετακομίζει στο κτίριο της πρώην Υφαντικής Σχολής «Παπαζόγλειος». Αυτή είναι τουλάχιστον η εκτίμηση του προέδρου του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Άγγελου Παπαγεωργίου.

Αυτή τη στιγμή, στο κτίριο της Παπαζογλείου γίνονται εργασίες προκειμένου η όλη κατάσταση να φτάσει σε ένα καλό επίπεδο. Ήδη έχουν γίνει εργασίες όπως διαμόρφωση χώρων υγιεινής και τοποθέτησης πυροσβεστικών διατάξεων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία για τη σύνδεση του κτιρίου με την οπτική ίνα και το σύστημα σύζευξης του Πανεπιστημίου. Ωστόσο, όπως ανέφερε και ο κ. Παπαγεωργίου, και μετά τη μετακόμιση, οι εργασίες δεν θα σταματήσουν καθώς απαιτούνται και παρεμβάσεις μνημειακού χαρακτήρα. Το κτίριο της Παπαζογλείου, είναι διατηρητέο και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα νεοκλασικισμού.

Ένα από τα «τραύματα» του μνημείου είναι οι σπασμένες τοιχογραφίες. Συγκεκριμένα, η πλούσια οροφογραφία του μπαλκονιού είναι αρκετά κατεστραμμένη. Όπως είχε διαπιστώσει και ο «Τύπος Ιωαννίνων», σε επίσκεψή του στο κτίριο στα τέλη του Αυγούστου του 2019, θραύσματα της οροφογραφίας ήταν συγκεντρωμένα σε κουτιά. 

Η Διαχειριστική Επιτροπή του αυτόνομου Κληροδοτήματος «Αγγελική Παπάζογλου», από την οποία το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μισθώνει το κτίριο, έχει προχωρήσει σε μια μελέτη για την αποκατάσταση της οροφογραφίας, η οποία έχει πάρει τον δρόμο της προς έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού. Ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Σχολή βρίσκεται σε επαφή με άλλα ιδρύματα και με χορηγούς που είναι πρόθυμοι να χρηματοδοτήσουν κάποιες παρεμβάσεις.

Η «έλευση» της Αρχιτεκτονικής Σχολής αλλάζει και τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Ένα πανεπιστημιακό τμήμα εντός της πόλης των Ιωαννίνων, εκτός πανεπιστημιούπολης. Και δη ένα τμήμα όπως των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, που εκ των πραγμάτων έχει μια πιο στενή σύνδεση με το οικιστικό περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης.

Προς την κατεύθυνση της καλύτερης σύνδεσης του Πανεπιστημίου με την πόλη, ο κ. Παπαγεωργίου έκανε γνωστό ότι στη μεγάλη αίθουσα της πρώην Παπαζογλείου Σχολής θα γίνονται και διαλέξεις, ανοιχτές για το κοινό.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back