ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αρχή κοινωφελούς εργασίας

Εικόνα του άρθρου Αρχή κοινωφελούς εργασίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/06/2016, 05:03
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, οκτάμηνης διάρκειας κι όχι πεντάμηνης, τα «εγκαινιάζουν» 2.500 άνεργοι που θα εργαστούν σε κέντρα φιλοξενίας και δομές διαχείρισης προσφυγικών ορών. Η προκήρυξη του ΟΑΕΔ για τις θέσεις εργασίας ξεκινά να «τρέχει» από σήμερα 24 Ιουνίου και μέχρι τις 4 Ιουλίου. 

Για την Ήπειρο, προβλέπονται 180 θέσεις για ανέργους, οι οποίοι θα απασχοληθούν στον καταυλισμό του Κατσικά (80 άτομα), στα κέντρα φιλοξενίας Κόνιτσας (20 άτομα) και Δολιανών (40 άτομα) και στο στρατόπεδο της Φιλιππιάδας (40 άτομα). Εκτός επιχορήγησης θέσεων εργασίας, έχει μείνει ο δήμος Ζαγορίου στα διοικητικά όρια του οποίου λειτουργεί κέντρο φιλοξενίας στο Τσεπέλοβο. Για τον αποκλεισμό του δήμου Ζαγορίου, έχει κατατεθεί εδώ και μέρες ερώτηση στη Βουλή. 

Όσον αφορά τις ειδικότητες, αυτές αφορούν δασκάλους, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, νοσηλευτές, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, γραμματείς, εργάτες καθαριότητας, διοικητικό προσωπικό, οδηγούς, φύλακες και κυρίως εργάτες γενικών καθηκόντων. 

Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα γίνονται ηλεκτρονικά μέσω του ΟΑΕΔ. Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα, ηλικίας έως 25 ετών, θα παίρνουν μηνιαίως καθαρές αμοιβές  431,75 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 638,75),  ενώ όσοι είναι άνω των  25 ετών θα λαμβάνουν  495,25 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 732,54). Όσοι εργαζόμενοι απασχοληθούν σε  νυχτερινή βάρδια, προβλέπεται  η καταβολή  νυχτερινής αμοιβής και, ως εκ τούτου, οι αποδοχές τους θα ανέρχονται στα 539,75 ευρώ  (ακαθάριστες αποδοχές 665,95) για τους εργαζόμενους μέχρι 25 ετών και στα 619 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 763,73) για τους εργαζόμενους άνω των 25 ετών. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι που θα επιλέξουν να αλλάξουν τόπο διαμονής, προκειμένου να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα μετεγκατάστασης, ύψους 200 ευρώ. 

Σημειωτέον ότι το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (οι πέντε μήνες) και από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ (οι υπόλοιποι τρεις μήνες). Στα τέλη του χρόνου, αναμένεται να ακολουθήσει και δεύτερος γύρος κοινωφελούς εργασίας σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων ανάλογα με τις ανάγκες που θα υπάρχουν.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back