ΗΠΕΙΡΟΣ

Αρχαίας Αμβρακίας νέα ευρήματα…

Εικόνα του άρθρου Αρχαίας Αμβρακίας νέα ευρήματα…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/07/2019, 19:21
ΗΠΕΙΡΟΣ

Μια καλύτερη εικόνα για την αρχαία Αμβρακία αποκτούν οι αρχαιολογικές υπηρεσίες, μετά τα ευρήματα στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίας Θεοδώρας Άρτας.

Η ανασκαφική έρευνα αποκάλυψε εξαιρετικά στοιχεία. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αποκαλύφθηκε ένα τμήμα κτιρίου μεγάλων διαστάσεων με λιθόπλινθους, που θεωρείται ότι πιθανότατα αποτελεί συνέχεια του λεγόμενου Πρυτανείου το οποίο έχει αποκαλυφθεί από παλαιότερες ανασκαφές στον πλακόστρωτο δρόμο έξω από τον βυζαντινό ναό.

Ανασκάπτοντας το οικοδόμημα διαπιστώθηκε εσωτερικά η ύπαρξη μιας ζώνης πλακόστρωτου δαπέδου και εξωτερικά ενός λίθινου αγωγού με επικλινή τοιχώματα για την απομάκρυνση των υδάτων. Η κεραμική που περισυλλέχθηκε, προέρχεται κυρίως από σκύφους, πινάκια και μαγειρικά σκεύη των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων.

Η επιμελημένη τοιχοποιία αλλά και η εύρεση μιας ενσφράγιστης κεράμου με τα ανάγλυφα γράμματα ΔΑΜΟ (ΔΗΜΟΣΙΟ) και το βαίτυλο, τον οξυτενή κίονα που συμβολίζει τον θεό Απόλλωνα, προστάτη της αρχαίας Αμβρακίας, πιστοποιούν τον δημόσιο χαρακτήρα του κτηρίου. Μεταξύ των ευρημάτων ξεχωρίζουν τμήματα λίθινου επιστυλίου αλλά και ένα πώρινο ιωνικό κιονόκρανο με ίχνη ερυθρού χρώματος, που μαρτυρούν τον πλούσιο αρχιτεκτονικό διάκοσμο του σπουδαίου οικοδομήματος.

Η ανασκαφική έρευνα που διεξάγει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας με την επίβλεψη της αρχαιολόγου Μαρίας Νιάρου, πραγματοποιείται στο πλαίσιο εκτέλεσης του έργου που υλοποιεί η Ιερά Μητρόπολη Άρτας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back