Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Art Walk με θέατρο και φωτογραφία

Εικόνα του άρθρου Art Walk με θέατρο και φωτογραφία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/08/2022, 01:58
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«1η Καλλιτεχνική Πεζοπορία: Πώς να κατασκευάσετε αναμνήσεις («1st Art Walk: How to make memories») είναι ο τίτλος μιας ιδιαίτερης πολυθεματικής δράσης που διοργανώνει η νεοσύστατη αστική μη κερδοσκοπική εταιρία LibrΑrt Performing Arts Ensemble, με έδρα τα Γιάννενα.

Πρόκειται για μία πεζοπορία διάρκειας έξι ημερών από το αρχαίο θέατρο Δωδώνης έως το αρχαίο θέατρο Αμβρακίας στην Άρτα, με τη φωτογραφία και το θέατρο να έχουν κυρίαρχο ρόλο.

Η δράση βασίζεται, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, «στη βιωματική συνεργασία με καλλιτέχνες, με τοπικούς φορείς, με επιστήμονες, με τεχνίτες» και στοχεύει στην ενεργοποίηση και την ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών. «Επιχειρούμε η τοπική πολιτιστική ταυτότητα και η πολιτισμική πολυμορφία να ενισχυθούν» επισημαίνεται.

Από τις 24 έως τις 30 Αυγούστου, μία ομάδα 40 καλλιτεχνών (ηθοποιών, περφόρμερ, χορευτών, μουσικών, εικαστικών και φωτογράφων) και μη, με αρχικό σημείο συνάντησης, το αρχαίο θέατρο Δωδώνης θα πεζοπορήσει έως το αρχαίο θέατρο Αμβρακίας, σε μία πολιτιστική διαδρομή.

Οι πεζοπόροι θα πορευτούν δίπλα από τον ποταμό Άραχθο, στο φαράγγι που σχηματίζει ανάμεσα από τα Τζουμέρκα, μέσα από οικισμούς και χωριά. Θα πραγματοποιηθούν πέντε στάσεις, στις οποίες η πεζοπορική ομάδα θα συνδιαλλαγεί με τους κατοίκους των πόλεων (Ιωαννίνων και Άρτας) και των χωριών (Ελληνικό, Μονολίθι, Πλατανούσα, Σκούπα, Ροδαυγή).

Κατά τη διαδρομή, οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν μικρές παραστάσεις, μουσικά δρώμενα, σεμινάρια, θα αφηγηθούν παραμύθια, θα συζητήσουν και θα ερευνήσουν τον κάθε τόπο ξεχωριστά.

Όλη η πεζοπορία θα φωτογραφηθεί και θα βιντεοσκοπηθεί από επαγγελματίες φωτογράφους αλλά και από τον κάθε συμμετέχοντα. Στόχος είναι η αποτύπωση αυτής της συλλογικής εμπειρίας και η απόδοσή της στο ευρύ κοινό μέσα από μία πολλαπλή οπτική. Μετά το τέλος της διαδρομής θα διοργανωθεί έκθεση φωτογραφίας ενώ θα γίνει και ένα βίντεο.

Στην αρχή και στο τέλος της διαδρομής θα δοθούν θεατρικές παραστάσεις αντίστοιχα στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης και στο Κάστρο της Άρτας.

ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης θα φιλοξενήσει την παράσταση «Metamorphòō» στις 24 Αυγούστου, στις 21:30. Η ίδια παράσταση, διάρκειας 75’, θα ανέβει και στο Κάστρο της Άρτας, στις 30 Αυγούστου, στις 21:30. Η είσοδος για το κοινό, και στις δύο περιπτώσεις, είναι ελεύθερη.

Τη σκηνοθεσία έχει κάνει ο Γιάννης Διδασκάλου. Βοηθός σκηνοθέτη η Κατερίνα Σωτηρίου. Κινησιολογία: Γκουντινάκης Αλέξανδρος, Επιμέλεια Μουσικής: Χρυσικός Γιώργος.

Επί σκηνής: Βλαχογιάννη Κουρτίδου Φανή-Πολυξένη, Γκουντινάκης Αλέξανδρος, Δρακίδου Ηλιάνα, Ζλατάνου Τηλεμάχη, Καραουλάνη Δέσποινα, Καραπαναγιώτου Μαρία, Λαδοπούλου Ζαχαρούλα, Λουϊζίδης Δημήτρης, Μαχαιρίδης Δημήτρης, Παϊσιάδου Χαρά, Πάπαρη Ζωή, Πιπιλίκα Άννα, Ράντου Μαριάννα, Σκορδά Ηλέκτρα-Γεωργία, Σωτηρίου Κατερίνα, Ταχιάι Ντορίνα, Φλώρου Ασημίνα, Χρυσάφη Ευγενία-Ζαφειρία και το Ηπειρώτικο Πολυφωνικό Σύνολο «Ήνορο»: Σοφία Εξάρχου, Παναγιώτης Τέλλης, Φωτεινή Κοτσιάφτη, Βλάσης Παπαδημητρίου, Μαρία Σιδέρη, Βασίλης Ευθυμίου, Χάρης Καραγιάννης, Κοσμάς Καφτάνης, Κώστας Λώλης.

Την παραγωγή της παράστασης έχει κάνει η πειραματική ομάδα θέατρου «Από τον πέμπτο στίχο κιόλας φάλτσοι», η οποία δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη και είναι μέλος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας «LibrArt Performing Arts Enseble».

Σε ενδιάμεσο σταθμό, στη Σκούπα, την Κυριακή 28 Αυγούστου, στις 21:30, στο Αράχθειο Θέατρο, θα ανέβει η παράσταση «Οι Κόρες» (55’) της Γλυκερίας Μπασδέκη και σε σκηνοθεσία Μαριάννας Ράντου και Ηλέκτρας Σκορδά. Παίζουν: Μαριάννα Ράντου και Ηλέκτρα Σκορδά. Η παραγωγή κι αυτής της παράστασης είναι της ομάδας «Από τον πέμπτο στίχο κιόλας φάλτσοι». Είσοδος ελεύθερη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, συνδιοργανωτές του όλου εγχειρήματος είναι: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, Δήμος Αρταίων, ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης», ΗΝΟΡΟ Συγκρότημα πολυφωνικού τραγουδιού, αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία  «Έντευξις» (διοργανωτής του Photometria), θεατρική ομάδα «Από τον πέμπτο στίχο κιόλας φάλτσοι» (Faltsoi Theatre Ensemble), Πολιτιστικός Οργανισμός «Επί σκοπόν».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back