ΑΡΠΗ: Πολλαπλά ερωτήματα για τις καταστροφές στην παραγωγή

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/08/2023, 19:31

Ερώτηση για τον «μαύρο αλευρώδη», την απειλή για τα εσπεριδοειδή, καταθέτει η ΑΡΠΗ προς την περιφερειακή αρχή Ηπείρου.

Τονίζει στο κείμενο μεταξύ άλλων ότι «με ‘μικρή’ καθυστέρηση… μόλις πέντε  χρόνια  μετά, μας γνωρίζει η περιφερειακή αρχή ότι ζητά την παρέμβαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις στην παραγωγή εσπεριδοειδών της Π.Ε. Άρτας. Γιατί δεν συζητήθηκαν ποτέ, αν και το ζητήσαμε, μέτρα ενίσχυσης και στήριξης στο πεντάχρονο δυσβάστακτο κόστος αγοράς των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και την απώλεια εισοδήματος των παραγωγών;» διερωτάται.

Σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «παρά τις φιλότιμες πρωτοβουλίες που είχαν αναληφθεί από τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας και Θεσπρωτίας, ώστε να βρεθεί αντίδοτο» και ζητάει τη χαρτογράφηση των προσβεβλημένων περιοχών, θέτει ζητήματα (και ερωτήματα) καταλληλότητας μεθόδων αντιμετώπισης καθώς και αν θα προβλεφθεί αποζημίωση.

Όπως τονίζει η ΑΡΠΗ, «λησμονεί η περιφερειακή αρχή και η κυβέρνηση να μας πει σχετικά με την αποζημίωση, ότι δεν προβλέπεται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ αποζημίωση για το συγκεκριμένο μύκητα. Γιατί ‘«είναι δευτερογενές αίτιο, απ’ αυτά που προβλέπει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ’».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back