Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

Αποχώρηση Ν. Φίλη με πολλές αιχμές

Εικόνα του άρθρου Αποχώρηση Ν. Φίλη με πολλές αιχμές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/11/2016, 16:18
ΕΛΛΑΔΑ

Το πιο θερμό, αλλά και το πιο παρατεταμένο χειροκρότημα εισέπραξε ο Νίκος Φίλης κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Παιδείας.

Ο απερχόμενος υπουργός κατά την ομιλία του, από την οποία δεν έλειψε η συγκίνηση, άφησε σαφείς αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα, της εκκλησίας και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, αλλά και του «μιντιακού κατεστημένου». 

Ο κ. Φίλης σημείωσε πως «όλοι βρισκόμαστε σε αυτές τις θέσεις με εντολή του ελληνικού λαού και με απόφαση του Πρωθυπουργού» και επισήμανε πως από την πλευρά του κ. Τσίπρα δεν του επισημάνθηκαν προβλήματα, αντιθέτως υπήρξαν θετικές αναφορές στο έργο του υπουργείου.

«Το ερώτημα για την απομάκρυνσή μου αιωρείται στο χώρο της δημόσιας σφαίρας και απασχολεί κάθε δημοκρατικό πολίτη», δήλωσε ο απερχόμενος υπουργός Παιδείας. Είπε ότι ο πρωθυπουργός δεν του επισήμανε προβλήματα στη λειτουργία του υπουργείου Παιδείας, «παρόλα αυτά - όπως είπε- το άριστα 20 σε ενάμιση μήνα μετατράπηκε σε μη προβιβάσιμο βαθμό» και πρόσθεσε ότι «όσο αυτά (τα ερωτήματα) δεν εξηγούνται πειστικά, η πρόταση για αλλαγή περιβάλλοντος δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

«Υπάρχουν πράγματα που δεν έχουν αντίτιμο, δεν αγοράζονται» είπε ο Νίκος Φίλης σχολιάζοντας όσα γράφονται για την απομάκρυνσή του. 

Ο κ. Φίλης κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι υποκίνησε σε μεγάλο βαθμό την απομάκρυνσή του, έκανε λόγο για επιχείρηση «δολοφονίας χαρακτήρα» και πρόσθεσε ότι όταν η εκκλησία ζητά και επιτυγχάνει την αποπομπή ενός υπουργού τότε τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα. 

Σημείωσε μάλιστα ότι η συμπεριφορά της εκκλησίας απέναντι στο πρόσωπό του καταδεικνύει την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των σχέσεων κράτους-εκκλησίας ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης. Παράλληλα ο κ. Φίλης κατηγόρησε την ηγεσία της εκκλησίας για αλλαγή στάσης σε μία σειρά θεμάτων και την υιοθέτηση ατζέντας που γυρίζει τη χώρα στο παρελθόν, και έκανε λόγο για ευθεία αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος. 

Απαντώντας σε όσους απορούν για το ότι δεν αποδέχθηκε θέση σε άλλο υπουργείο, ο κ. Φίλης ανέφερε: «Χαμογελώ και μόνο με την απορία τους. Δεν με ξέρουν, δεν μας ξέρουν, δεν υποψιάζονται τι μπορεί να παραχθεί όταν η ατομική αξιοπρέπεια συναντάται και εκπροσωπεί τη συλλογική αξιοπρέπεια».

Νωρίτερα ο κ. Φίλης κάνοντας έναν μικρό απολογισμό για την θητεία του υπουργείο τόνισε: «Μοχθήσαμε 13 μήνες, έφτασε η μέρα της αποχώρησης. Είπα την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου ότι θα κάνουμε αντιστροφή των προτεραιοτήτων. Είπα θα χτίζουμε από κάτω προς τα πάνω. 

Δεν ξεκινήσαμε από τα πανεπιστήμια, αλλά από τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, τα γυμνάσια, τα λύκεια, τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Μέσα σε λίγους μήνες παρά τη σκληρή μνημονιακή λιτότητα, προχωρήσαμε στο σχολείο ποιότητας» σημείωσε ο κ Φίλης. Επανέλαβε εξάλλου πως πρέπει να μπει τέλος στις πανελλήνιες εξετάσεις και ζήτησε αυτό να είναι αποτέλεσμα διακομματικής συνεργασίας». 


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back