Oikonomou pisoi
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Αποχαιρετώντας τη Νίκη Αγνάντη

Εικόνα του άρθρου Αποχαιρετώντας τη Νίκη Αγνάντη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/06/2023, 12:50
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Η Νίκη Αγνάτη, γιατρός, καθηγήτρια της Ιατρικής Ιωαννίνων και πρώην αντιπρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πέθανε χτες σε ηλικία 82 ετών.

Η πρυτάνισσα Άννα Μπατιστάτου, παραθέτει αρκετά στοιχεία για τη σταδιοδρομία της εκλιπούσας:

«Η Νίκη Αγνάντη ήταν μέλος 34 Ελληνικών και Διεθνών Ιατρικών και Ερευνητικών Εταιρειών, στις 18 από τις οποίες υπήρξε Πρόεδρος και ενεργό μέλος του Συμβουλίου. Το ερευνητικό και συγγραφικό της έργο είναι πλουσιότατο και διεθνώς αναγνωρισμένο. Δημοσίευσε περισσότερες από 360 επιστημονικές εργασίες σε Επιστημονικά Περιοδικά με κριτές, με περισσότερες από επτά χιλιάδες διεθνείς αναφορές. Θήτευσε και επισκέφτηκε Νοσοκομεία, Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα, Επιστημονικές Ακαδημίες και Εταιρείες του Εξωτερικού στην Ευρώπη, στην Ασία, στις ΗΠΑ, στην Βραζιλία, στην Ιαπωνία και τη Βόρεια Αφρική και έλαβε περισσότερα από 40 Βραβεία και τιμητικά Διπλώματα.

Η Νίκη Αγνάντη προσέφερε τα μέγιστα στην εκπαίδευση, τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε και μεταπτυχιακό  επίπεδο, καθώς και στην εκπαίδευση των νέων ιατρών στην ειδικότητα της Παθολογικής Ανατομικής.  Οραματίστηκε και πραγματοποίησε από το 1996 τα περίφημα Μεταπτυχιακά Μαθήματα Παθολογικής Ανατομικής (Ioannina University Courses in Pathology, IUCP), που συνεχίζονται ως σήμερα και απευθύνονται σε ιατρούς από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, κάνοντας διεθνώς γνωστό το πανεπιστήμιο και την πόλη μας».  

Η κα Μπατιστάτου τονίζει επίσης ότι «είχε πλούσια κοινωνική προσφορά, κυρίως στο πεδίο της ενημέρωσης για τον καρκίνο, με πιο προσφιλές της θέμα τον καρκίνο του μαστού. Ιδιαίτερη είναι η προφορά της στην Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΕΑΕ) και στο Παράρτημα Ιωαννίνων, που δημιούργησε και στο οποίο ήταν Πρόεδρος από το 1990 ως το 2022, οπότε εξελέγη Β’ Αντιπρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας».  

Καταλήγει αποχαιρετώντας την παλιά καθηγήτρια και συνεργάτιδα, ως εξής:

«Σήμερα, αποχαιρετούμε την καθηγήτρια μας Νίκη Αγνάντη με την βεβαιότητα ότι με την προσωπικότητα και το έργο της νίκησε τη λήθη. Θα την θυμόμαστε με αγάπη, ευγνωμοσύνη και σεβασμό. Όλα τα μέλη του Εργαστηρίου Παθολογικής Ανατομικής και Κυτταρολογίας εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους στους οικείους της».

Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης στην ανακοίνωσή του, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Είχα την τιμή και τη  δυνατότητα να ζήσω από κοντά το πάθος της και τη  ανεξάντλητη διάθεση για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο στη διάρκεια της συνεργασίας μας για ζητήματα της Αντικαρκινικής Εταιρείας Ιωαννίνων, με την οποία είχε ταυτίσει το όνομά της. Θα τη θυμόμαστε για πάντα.  Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της». 

 Ο Γιάννης Τσίμαρης, υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ, τονίζει:

«Η Νίκη Αγνάντη ήταν η πρώτη καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομίας και μια από τις σημαντικότερες επιστήμονες της γενιάς της.Αφιέρωσε όλη της τη ζωή στη μελέτη του καρκίνου παραδίδοντας ταυτόχρονα μαθήματα απλότητας , ήθους και ανθρωπιάς. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους της. Το έργο της θα παραμείνει ζωντανό για πάντα. Αιωνία της η μνήμη». 

Ο Κώστας Τασούλας, πρόεδρος της Βουλής και υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ, αποχαιρετά επίσης τη Νίκη Αγνάντη. 

Ο κ. Τασούλας υπενθυμίζει μεταξύ άλλων ότι η κα Αγνάντη ήταν υποψήφια βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ το 2000. «Προσέδωσε κύρος στο ψηφοδέλτιο εκείνο» αναφέρει. Υπογραμμίζει ακόμα ότι ήταν και «δραστήριο μέλος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας ‘Κωνσταντίνος Καραμανλής’. Μας άφηνε πάντα μια διαφωτιστική και χρήσιμη παρακαταθήκη αξιών, γνώσεων και αρχών, που έκανε τη συνεργασία μαζί της αξιοζήλευτη».

   

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back