ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αποσύρεται προς το παρόν ο νόμος για τα ζώα

Εικόνα του άρθρου Αποσύρεται προς το παρόν ο νόμος για τα ζώα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/03/2018, 16:11
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο νόμος για τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα προκάλεσε σημαντικές αντιδράσεις και κριτική, σε βαθμό που το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναγκάστηκε να τον ανακαλέσει από τη διαβούλευση και να αναθεωρήσει κάποιες διατάξεις του.

Στο μεταξύ, λίγη ώρα πριν την ανακοίνωση από τον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου, ο Δήμος Ιωαννιτών ανακοίνωσε ότι θα στείλει άμεσα τις προτάσεις του για το νόμο στην ΠΑΕΔ Ηπείρου, καλώντας ταυτόχρονα τους υπόλοιπους Δήμους να κάνουν το ίδιο «ώστε η ΠΕΔ να συγκροτήσει έναν ενιαίο φάκελο ο οποίος θα αποσταλεί στην ΚΕΔΕ για να διαμορφωθούν οι τελικές προτάσεις της αυτοδιοίκησης γύρω από ένα θέμα που απασχολεί σοβαρά όλους τους Δήμους της χώρας».

Σημειώνει ότι «δεν περιμέναμε τη δημόσια διαβούλευση που ανακοίνωσε το υπουργείο» για να κατατεθούν προτάσεις, εξηγώντας ότι μέσω της πενταμελούς διαπαραταξιακής επιτροπής που συγκροτήθηκε με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, είχε ήδη αποστείλει κείμενο με 15 προτάσεις προς τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό. Τονίζει πάντως ότι αυτές δεν έχουν ληφθεί υπόψη, σε ικανοποιητικό τουλάχιστον βαθμό. Ίσως ληφθούν τώρα…

Ο Δήμος τονίζει ότι ο νόμος έχει «ορισμένες σωστές κατευθύνσεις, χρίζει όμως άμεσης βελτίωσης σε πολλές παραμέτρους του».

Η κριτική που έχει δεχτεί το νομοσχέδιο είναι σφοδρή. Φιλοζωικές οργανώσεις αλλά και μεμονωμένοι κάτοχοι ζώων συντροφιάς, κατηγορούν το νόμο ότι ουσιαστικά απαγορεύει τη διάσωση ζώων και τις υιοθεσίες, ακόμα και τη διατροφή τους,  ανοίγει το δρόμο για μαζικές ευθανασίες σκύλων και ουσιαστικά είναι εισπρακτικής λογικής, για όσους έχουν ζώα συντροφιάς. Επίσης, ο νόμος κατηγορείται ότι αποκλείει τις φιλοζωικές από ειδικές επιτροπές.

Την απόσυρση του νόμου ζήτησε και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back