Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Απολογισμός με «όραμα για το μέλλον»

Εικόνα του άρθρου Απολογισμός με «όραμα για το μέλλον»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/06/2017, 12:58
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στην υπόλοιπη θητεία της (περίπου 2 ½ χρόνια) ποντάρει η δημοτική αρχή του Θωμά Μπέγκα για να παρουσιάσει ένα πιο αποτελεσματικό έργο. Αυτό τουλάχιστον διαφαίνεται από τη μέχρι τώρα πορεία της και παράλληλα του σχεδιασμού της για το μέλλον της πόλης, ο οποίος στηρίζεται στο σχέδιο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Ο κ. Μπέγκας έκανε δημόσιο απολογισμό των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, το οποίο συνεδρίασε χτες… περιφερειακά, στο Πνευματικό Κέντρο Ανατολής.

Κατά την παρουσίαση αυτή, ο δήμαρχος έδωσε καταρχήν το πολιτικό στίγμα αυτής της δημοτικής αρχής, όπως το αντιλαμβάνεται βέβαια η ίδια. «Δεν είμαστε επαγγελματίες της πολιτικής. Δεν λειτουργήσαμε ως το μακρύ χέρι των κομμάτων στην Αυτοδιοίκηση. Δεν ακολουθήσαμε πελατειακές πρακτικές του παρελθόντος» τόνισε.

Κατά τα άλλα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ισχυροποίηση των οικονομικών του Δήμου (ταμειακό απόθεμα και πρόσθετοι πόροι από την πολιτεία), λέγοντας ότι «η οικονομική ευρωστία του Δήμου μας είναι ένα γεγονός που δεν αμφισβητείται από κανέναν», ενώ ανέφερε ότι η δημοτική αρχή είναι περήφανη για τα όσα έχει καταφέρει μέχρι τώρα και τα το οποία αφορούν έργα και παρεμβάσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας, για την κοινωνική πολιτική και για την ανάπτυξη της πόλης. Στην παρουσίαση των πεπραγμένων, «συμμετείχαν» πάντως έργα και δράσεις που προγραμματίζονται να γίνουν.

Για τον τομέα της καθημερινότητας, ο κ. Μπέγκας εκτίμησε ότι «ο Δήμος Ιωαννιτών ίσως είναι αναλογικά ο Δήμος με τις περισσότερες δημοπρατήσεις έργων πανελλαδικά» και μίλησε για τις παρεμβάσεις που έγιναν και γίνονται σε κάθε γειτονιά, όπως στα Καρδαμίτσια, στη Νέα Ζωή, στο κέντρο της πόλης, στην Κιάφα, στις παιδικές χαρές, σε αθλητικούς χώρους, σε πλατείες, στη διαχείριση των απορριμμάτων (υπογειοποίηση των πρώτων κάδων). Και καθώς η τοποθέτησή του περιείχε και αρκετές αναφορές σε έργα που θα γίνουν άμεσα, έχουμε και λέμε: εργολαβίες σε ΚΑ’ Φεβρουαρίου και σε οδούς στον Βοτανικό και στη Βρυσούλα, αναβάθμιση των πλατειών απέναντι από το στρατόπεδο Βελισσαρίου, της Πάργης, του Γηροκομείου κ.λπ. Παράλληλα, πρόκειται να ξεκινήσουν ή να δημοπρατηθούν έργα σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες εντός του 2017

«Μέχρι σήμερα υλοποιούμε ήδη ή δημοπρατούμε νέα έργα, ο προϋπολογισμός των οποίων υπερβαίνει τα 25 εκ. €, ενώ με αυτά που θα προκηρύξουμε για το 2018 θα υπερβούμε σημαντικά το ύψος των 30 εκ. € σε μια από τις δυσκολότερες οικονομικές περιόδους που διέρχεται η τοπική αυτοδιοίκηση» τόνισε ο δήμαρχος.

Για τον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, μίλησε για τα προγράμματα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (το οποίο βέβαια υλοποιείται από το υπουργείο με τη συνδρομή των κατά τόπους Διευθύνσεων Κοινωνικής Μέριμνας των Δήμων) και της επισιτιστικής βοήθειας μέσω του ΕΣΠΑ, αλλά και για τις δράσεις του ΟΚΠΑΠΑ. Για το μέλλον, έδωσε έμφαση στο ανοιχτό κέντρο για το παιδί το οποίο θα γίνει στο παλιό άσυλο ανιάτων μέσω του σχεδίου βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.

Τέλος για τον τρίτο άξονα της αναπτυξιακής πολιτικής, ο κ. Μπέγκας αναφέρθηκε στην επιδίωξη συνεργασίας με όλους τους φορείς και στην ωρίμανση των έργων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, όπως η ανάδειξη του παραλίμνιου αστικού μετώπου και το πάρκο πολιτισμού μέσα στο Κάστρο. «Όταν αναφερόμαστε στο ‘όραμα για το μέλλον’ συνήθως έχουμε στο μυαλό μας κάτι μακρινό. Για  το Δήμο Ιωαννιτών, το μέλλον… ήδη ξεκίνησε» υπογράμμισε. Ο κ. Μπέγκας τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία που δίνει ο Δήμος στον τουρισμό και στον πολιτισμό εκτιμώντας ότι υπάρχουν αποτελέσματα: «Κυρίως τα δύο τελευταία χρόνια τα στοιχεία δείχνουν ότι τα Γιάννενα εξελίσσονται σε αγαπημένο προορισμό αυξάνοντας την επισκεψιμότητα».

 Κατά τον απολογισμό των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, ο δήμαρχος έκανε και μια μικρή αναφορά στη ΔΕΥΑΙ, παραπέμποντας όμως για τα περισσότερα στην ειδική συνεδρίαση που θα κάνει το δημοτικό συμβούλιο σε λίγες μέρες (μετά από αίτημα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back