ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Απολογία Σωκράτη» στα αρχαία ελληνικά

Εικόνα του άρθρου «Απολογία Σωκράτη» στα αρχαία ελληνικά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/01/2017, 12:26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η παράσταση του Δήμου Αβδελιώδη «Πλάτωνα, Απολογία Σωκράτη» που εδώ και ενάμιση χρόνο έχει κάνει μια εντυπωσιακή πορεία στα θέατρα όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, επιστρέφει στα Γιάννενα.

Αύριο, στις 21:00, η αναπαράσταση της δίκης του Σωκράτη θα παιχτεί στο θέατρο «Καμπέρειο». Η παράσταση είναι στα αρχαία ελληνικά με υπέρτιτλους στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Ο Δήμος Αβδελιώδης, εμπνευστής και δημιουργός αυτού του εγχειρήματος, έχοντας διδάξει ο ίδιος την εκφορά της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και καταθέτοντας παράλληλα μια νέα διαφορετική μετάφραση της «Απολογίας» που συνοδεύει με υπέρτιτλους την παράσταση, γράφει στο εισαγωγικό του σημείωμα: «Σκοπός της εκφοράς του ίδιου του αρχαίου πλατωνικού κειμένου κατά την παράσταση, δεν είναι κάποιος λόγος πρωτοτυπίας ή μιας στενά φιλολογικής ή ιστορικής αναζήτησης, αλλά η ανάγκη, από το άκουσμα της φωνής του αυθεντικού έργου, να αφουγκρασθούμε και να νοιώσουμε βιωματικά τα αισθήματα και τις ιδέες του Σωκράτη, αφού κάθε μετάφραση-ανάλογα με την οπτική γωνία και τις προσωπικές επενδύσεις του μεταφραστή, προσδίδει κάθε φορά κι ένα εντελώς διαφορετικό προσωπείο στο Σωκράτη». Και συνεχίζει: «Πρόθεσή μας δεν ήταν απλά μια θεατρική παράσταση, αλλά κυρίως μια αυθεντική Αναπαράσταση της δίκης του Σωκράτη, με ένα κάθισμα και μια κλεψύδρα, χωρίς άλλα θεατρικά στοιχεία, παρά μόνο με την ατμόσφαιρα που δημιουργεί η ίδια η ενσάρκωση, από τους δυο ηθοποιούς, της φωνής του πρωτότυπου κειμένου στην αρχαία αττική διάλεκτο, της αυθεντικής δηλαδή φωνής του, που του επαναπροσδίδει το ‘χαμένο από τις μεταφράσεις νόημά του».

Στον ρόλο του Σωκράτη ο Βασίλης Καραμπούλας και του Μέλητου ο Γιάννης Κολόι. Κρατήσεις θέσεων στο τηλέφωνο 6947186910.

Προπώληση εισιτηρίων: ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και Βιβλιοπωλείο Χαρτέξ.

Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ στην προπώληση, και 12 ευρώ στο ταμείο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3