Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αποδοκιμάζουν οι «Αθεράπευτοι»

Εικόνα του άρθρου Αποδοκιμάζουν οι «Αθεράπευτοι»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/02/2021, 23:44
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια ανάρτηση με ειρωνικά σχόλια για τις αποκαλύψεις και καταγγελίες το τελευταίο διάστημα, κόστισε στον κ. Κωνσταντίνο Ρώσση τη θέση του στην παράταξη Γιάννενα Τώρα και στη διοίκηση του ΔΗΠΕΘΙ.

Για το θέμα συνεδρίασε και το διοικητικό συμβούλιο των «Αθεράπευτων», της θεατρικής ομάδας των οποίων είναι μέλος ο κ. Ρώσσης.

Ομόφωνα, αποδοκιμάζει «με τον πιο απερίφραστο τρόπο» τις δηλώσεις του.

Σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Κείμενα τέτοιας μορφής και πολύ περισσότερο περιεχομένου δε συνάδουν –σε καμία περίπτωση– με όσα ονειρεύονται αυτοί που μάχονται για τον πολιτισμό, υπηρετώντας την τέχνη ή/και αγωνιζόμενοι από άλλα μετερίζια. Και, φυσικά, δε συνάδουν με αρμοδιότητες και υπευθυνότητες όπως αυτή του αναπληρωματικού (έστω) μέλους του διοικητικού συμβουλίου ενός τόσο σημαντικού θεσμού, όπως τα δημοτικά περιφερειακά Θέατρα, που έχουν την υποχρέωση να είναι από τους μπροστάρηδες αυτού του αγώνα».

Σχετικά με τη θέση του καλλιτεχνικού σωματείου, αναφέρει ότι «δεκάδες ενεργά, αλλά και εκατοντάδες πρώην ή/και ανενεργά στην τρέχουσα φάση, μέλη της θεατρικής μας ομάδας, έχουν εκφράσει δημόσια τις απόψεις τους –για τα τελευταία γεγονότα στον καλλιτεχνικό χώρο– που απέχουν παρασάγγας από τις δηλώσεις περί ων ο λόγος. Και συνάδουν με την πρώτη βασική αρχή του Εσωτερικού μας Κανονισμού: Περί της Ιδεολογικής μας Ταυτότητας – Η ρήση του Γάλλου υπερρεαλιστή ποιητή Αντρέ Μπρετόν (19/2/1896–28/9/1966) ‘η απάντηση σε όποια ερώτηση είναι ο Άνθρωπος» είναι αυτή που εκφράζει, με τον καλύτερο τρόπο, την αντίληψή μας… Αλλά, βέβαια, τις αρχές μας φιλοδοξούμε να τις εμπνεύσουμε –όπως το κάνουμε, πρώτα και κύρια με το παράδειγμά μας, όλα αυτά τα 20 χρόνια του αγώνα από το καλλιτεχνικό μετερίζι– και όχι να τις επιβάλλουμε στους άλλους…».

Επίσης, παραπέμπουν σε δήλωση του προέδρου και καλλιτεχνικού διευθυντή Δημήτρη Παππά: «Ο πολιτισμός είναι να νοιώσεις το συνάνθρωπο, τον πόνο του, να τόνε κάνεις τραγούδι και είτε να του απαλύνεις λίγο το βάσανο, είτε να προσπαθήσεις να του μιλήσεις για την αιτία… Κοντολογίς, πολιτισμός είναι να ανακαλύπτεις “ποια είναι τα δεσμά σου” και ματώνοντας, κλαίγοντας, ανασταίνοντας την πληγωμένη σου ψυχή να μεγαλώσεις το μπόι του ανθρώπου».

Τέλος, το διοικητικό συμβούλιο εύχεται οι δηλώσεις να ήταν «-κυρίως– μια ατυχής στιγμή και να αναλάβει την πρωτοβουλία, αφού καταλάβει “τι είπε”, να αναθεωρήσει (σημειώνοντας ότι ο “κανιβαλισμός”, από την άλλη μεριά, δε θα μας σώσει…)» και να δικαιωθούν τα θύματα «αυτών των απάνθρωπων συμπεριφορών (στο χώρο της τέχνης, αλλά και αλλού) και η γενναία τους στάση, να μιλήσουν δημόσια για τον πόνο τους, να αποτελέσει έναυσμα πλήρους και απερίφραστης αποδοκιμασίας κάθε καταπιεστικής, σεξουαλικής ή άλλου είδους, συμπεριφοράς».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back