ΡΕΤΡΟ-TA ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Από το Τζαμί στην πλατεία…

Εικόνα του άρθρου Από το Τζαμί στην πλατεία…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/05/2020, 10:25
ΡΕΤΡΟ-TA ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Η οδός Κουγκίου είναι η ανηφορική οδός που ενώνει την Καλούτσιανη με το κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων. Μια γειτονιά που πήρε κι αυτή τον δρόμο της εργολαβικής ανοικοδόμησης, με το Τζαμί της Καλούτσιανης να αποτελεί πια το μοναδικό πολιτιστικό τεκμήριο του παρελθόντος.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’70, και ο δρόμος αυτός ήταν επί της ουσίας ένα καλντερίμι, με τις διώροφες κατοικίες (όπως απεικονίζονται στις φωτογραφίες) να παραμένουν ακόμη όρθιες. Η περιοχή αυτή φέρει μαζί της και κάποια τοπωνύμια, τα οποία έχουν ξεχαστεί σε μεγάλο βαθμό.

Στο τέρμα της οδού Κουγκίου, η συνοικία είχε το όνομα «Διακονοβίτσα». Στην ένωση των οδών Ρώμα και Κουγκίου, ο λόγιος Δημήτρης Σαλαμάγκας αναφέρει στο βιβλίο του «Γιαννιώτικα Σύμμεικτα» (1959) ότι υπήρχε μια βρύση επί οθωμανοκρατίας, καταγράφοντας την ονομασία Ξηρόβρυση. 

Την ίδια ονομασία κατέγραψε και ο ιστοριοδίφης Κώστας Φωτόπουλος το 1986 («Τα Γιάννινα- Οι Μαχαλάδες, τα σοκάκια και τα τοπωνύμιά τους με τις ιστορικές και λαογραφικές παραδόσεις και ανέκδοτα»). «Τοπωνύμιο από μια λιθόκτιστη βρύση, που δεν  θυμάμαι να την είδα από τα παιδικάτα μου να δακρύζει. Σώζονταν ως τα τελευταία χρόνια η ίδια. Σιωπηλή και… πικραμένη» σημειώνει.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back