Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Από τον ΟΓΑ στον ΟΠΕΚΑ

Εικόνα του άρθρου Από τον ΟΓΑ στον ΟΠΕΚΑ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/02/2018, 20:35
ΕΛΛΑΔΑ

Τη μετεξέλιξη του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) σε Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), προβλέπει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Εργασίας.

Ο ΟΠΕΚΑ είναι μετασχηματισμός του υφιστάμενου ΟΓΑ που δεν ενσωματώθηκε στον ΕΦΚΑ. Αποτελεί τον δεύτερο βασικό πυλώνα του νέου ψηφιακού Προνοιακού Κράτους Κοινωνικής Αλληλεγγύης. 

Ο πρώτος πυλώνας είναι ο Εθνικός Μηχανισμός με τα 240 Κέντρα Κοινότητας στους Δήμους, που πληροφορεί τους πολίτες για τα δικαιώματά τους σε επιδόματα, παροχές και υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα. Πλέον προβλέπεται η λειτουργική διασύνδεση ΟΠΕΚΑ και Κέντρων Κοινότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο νέος Οργανισμός είναι μια Ενιαία Αρχή Απόδοσης Επιδομάτων και αναλαμβάνει δέσμη παροχών: 

  1. Το Επίδομα Παιδιού 
  2. Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ)
  3. Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε ανασφάλιστους υπερήλικες, τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας και τα έξοδα κηδείας σε περίπτωση θανάτου τους. 
  4. Τις παροχές και υπηρεσίες του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας. 
  5. Επιδόματα σε άτομα με αναπηρία. 
  6. Προνοιακές παροχές, οικονομικές και εισοδηματικές ενισχύσεις και κοινωνικές υπηρεσίες για την οικονομική στήριξη ειδικών και ευπαθών ομάδων. 

«Ο νέος Οργανισμός έχει συνολικά  9 Κεντρικές Διευθύνσεις, 9 Περιφερειακές Διευθύνσεις στις έδρες των αντίστοιχων Περιφερειών και περιλαμβάνει 275 υπαλλήλους. Για πρώτη φορά θα γίνεται ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων και δειγματοληπτικοί έλεγχοι ώστε τα επιδόματα να πηγαίνουν στους πραγματικούς δικαιούχους» σημειώνει το υπουργείο Εργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back