Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από τη Μινεσότα στην αιωνιότητα

Εικόνα του άρθρου Από τη Μινεσότα στην αιωνιότητα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/09/2020, 16:01
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το 1979 στη Μινεσότα, ο Μπομπ Μουλντ και ο Γκραντ Χαρτ ήταν-δεν ήταν 20 χρονών. Τι να κάνουν που λέτε στη Μινεσότα, έφτιαξαν τους Hüsker Dü μια μπάντα που, αν τα μέλη της δεν ήταν λίγο… υπερηχητικοί χαρακτήρες, θα μπορούσαν να είναι η απόλυτη «δεινοσαυρική» πανκ μπάντα. Από την άλλη, ευτυχώς που δεν έγιναν. Άλλωστε το πανκ, αυτό το καλό έχει, ότι σχεδόν καμία μπάντα του δεν γίνεται δεινοσαυρική…

Πίσω στους HD, το 1985 έμελλε να είναι η χρονιά τους. Η τριάδα (Μουλντ-Χαρτ και ο Γκρεγκ Νόρτον) θα έβγαζε τον τέταρτό της δίσκο μέσα σε δύο χρόνια, ενώ ήδη είχαν κυκλοφορήσει τον τρίτο μέσα στη χρονιά.

Το Flip your Wig που κυκλοφόρησε τέτοιες μέρες του Σεπτεμβρίου, πριν από 35 χρόνια, ήταν σχεδόν τέλειο. Οι HD που έπιναν νερό στο όνομα των Ramones και των Dead Kennedys, είχαν υπογράψει στην εταιρία των Black Flag και για πρώτη φορά θα μπορούσαν να κάνουν οι ίδιοι παραγωγοί.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή, πατώντας εδώ:

Το αποτέλεσμα ήταν μαζί μελωδικό και ισοπεδωτικό, μια φόρμουλα που τότε, την εφάρμοζαν λίγοι επιτυχημένα. Οι Χαρτ και Μουλντ, βασικοί δημιουργοί του συγκροτήματος, εναλλάσσονταν στα credits (για τα οποία πλακώνονταν κιόλας…), με κομματάρες όπως το Every Everything και το Makes No Sense At All, το οποίο παραμένει κομμάτι που «βάζει γυαλιά» στο grunge και μετα-grunge, αλλά και πολλά ακόμα παρεμφερή είδη.

Με το φορμάτ του «μπαίνουμε, τα χώνουμε, βγαίνουμε» σε, το πολύ τετράλεπτα κομμάτια, αλλά κυρίως δίλεπτα και τρίλεπτα, η τριάς έφτιαξε ένα δίσκο αναφοράς. Το 1985 ήταν ήδη σημαντική χρονιά γι αυτούς, καθώς το Flip your Wig ακολούθησε το New Day Rising, που είχε κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο του ίδιου έτους και ήταν κατά τι καλύτερο.

Έτσι και αλλιώς, οι Hüsker Dü υπήρξαν ένα από τα καλύτερα συγκροτήματα όλων των εποχών. Πριν από τρία χρόνια, ο Χαρτ πέθανε, μόλις στα 56 του. Ο Νόρτον κάπου συνεχίζει να υπάρχει και ο Μουλντ παραμένει σταθερά στις πρώτες γραμμές της μουσικής.


  

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back