Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Από τη Λέσβο στον Κατσικά

Εικόνα του άρθρου Από τη Λέσβο στον Κατσικά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/09/2019, 22:23
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Διακόσια σαράντα πρόσφυγες ή μετανάστες κατέφτασαν στην Ήπειρο από τη Μόρια της Λέσβου. Οι 34 από αυτούς πήγαν στο κέντρο στη Φιλιππιάδα, ενώ οι υπόλοιποι, οι 206, βρήκαν καταφύγιο πια στο κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων στον Κατσικά.

Η συντριπτική πλειοψηφία των νέων «κατοίκων» του κέντρου κατάγεται από το Αφγανιστάν. Ο μισός πληθυσμός δε, είναι ανήλικος, σύμφωνα με ενημέρωση από την Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων. Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, οι νέοι φιλοξενούμενοι έχουν υπηκοότητα από το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Πακιστάν και το Κονγκό. Υπενθυμίζεται ότι τη μεταναστευτική πολιτική την υλοποιεί πια το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κι όχι το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο καταργήθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Με την άφιξη των νέων προσφύγων, το κέντρο στον Κατσικά φαίνεται ότι ξεπερνά τα όριά του. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται σε αυτόν τον χώρο και στα κοντέινερ περίπου 1100 άνθρωποι.

Την ευθύνη λειτουργίας του χώρου τους τελευταίους μήνες έχει η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ενώ η μη κυβερνητική οργάνωση ASB συνεχίζει να έχει υποστηρικτικό ρόλο.

Το κέντρο προσφύγων Κατσικά είναι πια ένα μεγάλο χωριό, μια κοινωνία όμως που δεν είναι οργανωμένη. Αντιθέτως, ο κίνδυνος κονσερβοποίησης ανθρώπων υφίσταται.



* Φωτογραφία αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back