Με το ΦΕΚ 76/1927 άλλαξε το όνομα ενός χωριού που βρίσκεται κάτι λιγότερο από 20 χλμ δυτικά των Ιωαννινων, στα Γραμμενοχώρια: η Βράβορη έγινε Ανάργυροι.
Φυσικά, όπως συμβαίνει στις περισσότερες αντίστοιχες περιπτώσεις, για τα χωριά των Ιωαννίνων-ειδικά αυτά των οποίων το όνομα άλλαξε-, η συζήτηση για το αρχικό όνομα του χωριού είναι πλούσια.
Ο Κ. Οικονόμου παραπέμπει σε σλαβική ρίζα, αναφέροντας ότι υπάρχουν δύο πιθανές καταλήξεις και λέξεις που μπορεί να παράγουν το όνομα: η σλαβική λέξη για το ζώο ή επίσης η σλαβική λέξη για την ιτιά. Παραπέμπει δε και σε άλλες παραλλαγές που έχουν κοινές ρίζες, όπως τη Βούρμπιανη, για παράδειγμα.
Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:
Ο Λαμπρίδης υποστηρίζει ότι το όνομα προήλθε από οικογενειακά ονόματα της περιοχής και ο Αραβαντινός ότι η προέλευση είναι ελληνική.
Από τα παλιότερα μνημεία του χωριού, είναι ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, που χρονολογείται από τις αρχές του 19ου αιώνα.
Στη Βράβορη γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος Δ. Μέρτζιος, το 1886. Ο Μέρτζιος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους αρχειοδίφες και ιστορικούς της εποχής, ένας «αφοσιωμένος ερασιτέχνης» όπως τον χαρακτήρισε ο καθηγητής Ν. Παναγιωτάκης. Ο Μέρτζιος διετέλεσε μεταξύ άλλων ανταποκριτής αθηναϊκών εφημερίδων στα Γιάννενα (Νέα Ημέρα, Νέα Ελλάς) και υπήρξε φανατικός βασιλόφρων. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη Βενετοκρατία στην Ελλάδα.
Οι Ανάργυροι σήμερα ανήκουν στον Δήμο Ζίτσας.