Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

Από τα «700.000 τον Δεκέμβριο» στο «όποιος βιάζεται σκοντάφτει»

Εικόνα του άρθρου Από τα «700.000 τον Δεκέμβριο» στο «όποιος βιάζεται σκοντάφτει»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/01/2021, 11:35
ΕΛΛΑΔΑ

Η διαδικασία εμβολιασμού στην Ελλάδα προχωράει. Μέχρι χτες, 9 Ιανουαρίου, είχαν εμβολιαστεί στη χώρα 40.163 άτομα, το 5,9% εξ αυτών, στην Ήπειρο.

Η προσδοκία για τη μερική έστω «αποκατάσταση της κανονικότητας» με την εκκίνηση της εμβολιαστικής διαδικασίας είναι υπαρκτή και λογική, ειδικά μετά από δύο μήνες καραντίνας.

Ωστόσο, ο αριθμός υπολείπεται πολύ από τις φθινοπωρινές κυβερνητικές υποσχέσεις, οι οποίες, από τις «700.000 δόσεις» που υποσχόταν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας όταν δεν υπήρχε ακόμα εγκεκριμένο εμβόλιο, έφτασαν στο πρόσφατο «όποιος βιάζεται σκοντάφτει» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ενδιάμεσα, ένα άρθρο του περιοδικού Politico επέτεινε την εντύπωση ότι το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, υπό τις παρούσες συνθήκες, θα καλύψει ένα συγκεκριμένο ποσοστό του πληθυσμού και όχι το προσδοκώμενο, τουλάχιστον με τις ελπίδες που «έθρεψαν» διάφορες δηλώσεις.

Το άρθρο που υπογράφουν τέσσερις δημοσιογράφοι του περιοδικού, ουσιαστικά αναφέρει ότι η Γερμανία παίρνει τη μερίδα του λεόντος από τα διαθέσιμα εμβόλια, λόγω της οικονομικής της ευρωστίας. Αντίθετα, χώρες όπως η Ελλάδα, που έχουν οικονομικά προβλήματα, αγοράζουν λιγότερες δόσεις από όσες θα μπορούσαν. Αναφέρει συγκεκριμένα:

«Η Σλοβενία εξασφάλισε μόλις 26.000 δόσεις, ενώ δικαιούνταν πάνω από 600.000 επιπλέον. Η Ελλάδα επίσης αγόρασε λιγότερα από το επιτρεπτό μερίδιό της, 1,8 εκατομμύρια δόσεις, ενώ θα μπορούσε να πάρει πάνω από 2 εκατ. επιπλέον».

Το άρθρο και οι ισχυρισμοί του δεν έχουν επιβεβαιωθεί ή διαψευστεί επίσημα από την κυβέρνηση.

Ωστόσο, η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής, ότι «όποιος βιάζεται σκοντάφτει», μοιάζει σαν μια υπόμνηση στην «υπεραισιοδοξία» του μονίμως εκτιθέμενου από δηλώσεις του, υπουργού Υγείας, αλλά και μια έμμεση παραδοχή ότι υπάρχει θέμα με τις διαθεσιμότητες. Ο κ. Κικίλιας στις 18 Νοεμβρίου 2020, παρουσιάζοντας το «εθνικό σχέδιο εμβολιασμού» δήλωνε ότι «θα εμβολιάζονται 2.117.440 πολίτες το μήνα»

Γι αυτό εξάλλου, το… δεύτερο σχέδιο εμβολιασμών, «το σχέδιο Ελευθερία» που παρουσιάστηκε στις 4 Ιανουαρίου, είναι πιο προσεκτικό. Ωστόσο και αυτό κάνει εκτίμηση για δόσεις που θα παραληφθούν, από εμβόλια που δεν έχουν ακόμα εγκριθεί.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι «η καθημερινή δυνατότητα εμβολιασμού θα αυξηθεί από τις 5.000 ημερησίως περίπου στις 8.000, ενδεχομένως και λίγο παραπάνω». Όντως, την Παρασκευή οι εμβολιασμοί έφτασαν τους 8.500 περίπου. Χτες, επέστρεψαν στους 5.000.

Είπε εξάλλου ότι «δεν έχει νόημα να επιταχύνουμε περαιτέρω, όταν τα εμβόλια που έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι σήμερα είναι μόλις δύο, οι διαθέσιμες δομές ακόμα σχετικά περιορισμένες και φυσικά η όλη επιχείρηση αποτελεί κάτι πρωτόγνωρο για τη χώρα μας και φυσικά για τον υπόλοιπο κόσμο».

Οι αριθμοί όμως δεν «βγαίνουν», όχι πια σχετικά με τις υποσχέσεις που έδιναν κυβερνητικά στελέχη κατά καιρούς, αλλά και για το πλάνο κάλυψης του πληθυσμού.

Πριν από ένα περίπου μήνα, ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ότι τον Ιανουάριο θα εμβολιαστούν 150.000 άνθρωποι. Ήταν η πρώτη ακριβής κυβερνητική δήλωση, καθώς με τους μέχρι τώρα ρυθμούς, αναμένεται να καλυφθεί και να ξεπεραστεί αυτός ο αριθμός, για τον Ιανουάριο.

Επίσης, φαίνεται ότι υπάρχει μια σχέση μεταξύ αυτών που αναφέρει το Politico για την ποσότητα εμβολίων που προμηθεύτηκε η Ελλάδα και με τον προγραμματισμό. Αν έχουμε εξασφαλισει 1,8 εκατ. δόσεις, τότε με «βήμα» 8.000 την ημέρα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα έχουν εξαντληθεί κάπου στα μέσα του καλοκαιριού, οπότε και ολοκληρώνεται ο προγραμματισμός που έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση.

Βέβαια, με αυτά τα δεδομένα και εφόσον δεν αυξηθεί ο καθημερινός αριθμός και δεν παραληφθούν περισσότερες δόσεις, θα έχει εμβολιαστεί μόλις το 10% του πληθυσμού…

Φυσικά, όλα αυτά συμβαίνουν υπό την επιστημονική αίρεση και έντονη σύσταση ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας ακόμα.

Όλα τα υπόλοιπα, είναι επικοινωνιακά τεχνάσματα, συχνά ατυχή…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back