Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Από παλιό δημοτικό σχολείο, χώρος πολιτισμού

Εικόνα του άρθρου Από παλιό δημοτικό σχολείο, χώρος πολιτισμού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/02/2020, 16:34
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Για πάνω από 70 χρόνια, από το 1932 και μετά, το μεγάλο, διώροφο πέτρινο κτίριο στην πλατεία ήταν το δημοτικό σχολείο του Κουτσελιού. Ένα κτίριο που έχει συνδεθεί άμεσα με τις μνήμες των κατοίκων της περιοχής και που έχει την ιστορική και κοινωνική του σημασία, όπως έχει αναγνωριστεί και από το υπουργείο Πολιτισμού, όταν το 2004 το κήρυξε «μνημείο». Αρχιτεκτονικά, η υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 1519/Β/11-10-2004) κάνει λόγο για ένα δείγμα κτιρίου ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής.

Τα παλιά δημοτικά σχολεία αποτελούν από τα πιο σημαντικά κομμάτια της ταυτότητας για το κάθε χωριό. Το Κουτσελιό, τα τελευταία χρόνια, διεκδικούσε την αξιοποίηση του πέτρινου κτιρίου, προκειμένου αυτό να ανοίξει ξανά τις πόρτες του και να αποκτήσει μια καθημερινή ζωή. Επί δημαρχίας Θωμά Μπέγκα, το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων αποφάσισε να διεκδικήσει πόρους από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης Leader για την αξιοποίηση του διατηρητέου κτιρίου. Η πρόταση αξιολογήθηκε θετικά τον Ιούλιο του 2019 από την αρμόδια αρχή, την «Ήπειρος Α.Ε.».

Τον Δεκέμβριο του 2019 ήρθε και η απόφαση ένταξης του έργου στο Leader, και αυτή την εβδομάδα, το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων έκανε αποδεκτή την απόφαση ένταξης, όπως προβλέπεται από τη διαδικασία.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της παρέμβασης ανέρχεται σε 369.000 ευρώ. Η κοινοτική χρηματοδότηση φτάνει μόλις σε 78.000 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό των 291.000 ευρώ θα το διαθέσει ο Δήμος Ιωαννιτών από το ταμείο του.

Η παρέμβαση αφορά τη μετατροπή του παλιού δημοτικού σχολείου σε εκθεσιακό χώρο και χώρο πολυδραστηριοτήτων. Συγκεκριμένα, η πρόταση του Δήμου Ιωαννιτών αφορούσε τη χρήση του ισογείου ως επισκέψιμου εκθεσιακού χώρου για συλλογή φυτών-φυσικής ιστορίας και του α’ ορόφου ως αίθουσας ψυχαγωγίας. Το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Μετά την αποδοχή της απόφασης ένταξης στο Leader, ο Δήμος Ιωαννιτών πρέπει να προχωρήσει τις διαδικασίες για τη δημοπράτηση του έργου.

Βέβαια, το ζητούμενο πάντα σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις, είναι ο τρόπος λειτουργίας. Επί της ουσίας πρόκειται για έναν πολιτιστικό χώρο που πρέπει να είναι ανοιχτός. Και το μοντέλο διαχείρισης (ποιος θα το λειτουργήσει, ποιοι θα δουλέψουν κ.ά.) δεν έχει αποφασιστεί ακόμη. Αλλιώς, υφίσταται ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ένας κλειστός εκθεσιακός χώρος.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back