Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Από δημοσιεύσεις πάμε καλά

Εικόνα του άρθρου Από δημοσιεύσεις πάμε καλά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/02/2017, 22:29
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η απήχηση των επιστημονικών δημοσιεύσεων είναι αυτή τη στιγμή το μοναδικό ίσως δεδομένο που απηχεί περισσότερο ποιότητα και λιγότερο ποσότητα, στο θολό κατά τα άλλα κόσμο των ακαδημαϊκών μετρήσεων. Και εκεί, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τα πάει καλά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) και του Web of Science, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει 86 δημοσιεύσεις που κατατάσσονται στο κορυφαίο 1% των δημοσιεύσεων με υψηλότερη απήχηση σε όλο τον κόσμο. Το ίδρυμα είναι πίσω από το Καποδιστριακό της Αθήνας (285) και το Αριστοτέλειο (144), πανεπιστήμια που έχουν όμως περισσότερους διδάσκοντες και μεταπτυχιακούς-διδακτορικούς ερευνητές.

Τι μετράει όμως το Web of Science και σε τι στο καλό είμαστε σε καλή θέση; Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που προκύπτει από βιβλιομετρικούς δείκτες, τη συγκριτική ανάλυση δηλαδή στοιχείων όπως ο αριθμός δημοσιεύσεων, οι αναφορές σε αυτές, η κατανομή τους ανά συγγραφέα, φορέα, επιστημονικό πεδίο κ.λπ. Ο αριθμός των δημοσιεύσεων από μόνος του, δεν λέει τα πάντα. Εάν έχετε για παράδειγμα ακούσει για περιπτώσεις ανθρώπων που παρουσίασαν σε βιογραφικό μια επιστημονική δημοσίευση για κάθε μήνα του χρόνου, συνήθως πρόκειται για επιστήμονες με καλές δημόσιες σχέσεις και όχι το επιστημονικό εύρος και αισθητήριο του Αϊνστάιν. Όμως, ο αριθμός των ερευνητών που προσέτρεξαν σε μια επιστημονική δημοσίευση, η απήχηση του συνεδρίου όπου αναρτήθηκε ή του μέσου όπου δημοσιεύτηκε, είναι ενδεικτικές για το πόσο σημαντική είναι τελικά. Μια, ας πούμε «μονάδα μεγέθους» είναι ο h-index που μετράει την ακαδημαϊκή παραγωγικότητα, όπως τον πρότεινε το 2005 ο Χόρχε Χίρς, αργεντίνος φυσικός.

Πίσω στην έρευνα, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει καλό σκορ, για το οποίο μπορεί να περηφανεύεται περισσότερο από μια θέση στις πολύ σχετικές και συχνά όχι αξιόπιστες λίστες κατάταξης πανεπιστημίων ανά τον κόσμο. Το ενδιαφέρον είναι ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια κατέχουν ιδιαίτερα υψηλή θέση στον πίνακα των δημοσιεύσεων, στη σχέση δαπανών για την έρευνα/επιστημονικών δημοσιεύσεων, οι οποίες το 2014 μειώθηκαν σε σχέση με το 2012, αυξήθηκε όμως ο συνολικός αριθμός αναφορών σε αυτές. Σύμφωνα με την έρευνα, την πενταετία 2010-2014, κάθε ελληνική δημοσίευση πήρε κατά μέσο όρο 6,13 αναφορές, αριθμός που είναι πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε., αλλά και του ΟΟΣΑ. Οι δημοσιεύσεις προέρχονται κυρίως από τις Φυσικές Επιστήμες, την Ιατρική και τη Μηχανική-Τεχνολογία.


Φυσικά, κάθε ποσοτικοποίηση της επιστημονικής γνώσης είναι σε λάθος δρόμο, ειδικά όταν χρησιμοποιείται για την άσκηση πολιτικής. Αυτό το «σκορ» όμως των ελλήνων ερευνητών και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μόνο αμελητέο δεν είναι.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back