ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Απεργούν οι κτηνίατροι και στα Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου Απεργούν οι κτηνίατροι και στα Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/01/2024, 21:12
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ο Κτηνιατρικός Σύλλογος-παράρτημα Ηπείρου, απεργεί την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου, ημέρα πανελλαδικής απεργίας του κλάδου.

Η αιτία είναι ο νόμος 4830/2021 που, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, μεταξύ άλλων απαγορεύει στον κτηνίατρο να περιθάλψει μη σημασμένο ζώο και τον απειλεί με πρόστιμο, ενώ το νέο μητρώο ζώων συντροφιάς με το ηλεκτρονικό βιβλιάριο «προσθέτει ανούσια γραφειοκρατία και ξοδεύει τον χρόνο εξέτασης, καθιστώντας τον κτηνίατρο γραμματέα του κράτους».

Ακόμα, οι κτηνίατροι τονίζουν πως η βάση τήρησης γενετικού υλικού είναι μέτρο πρακτικά ανεφάρμοστο και χωρίς καμία ουσιαστική χρησιμότητα στη λύση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων και πραγματικός του στόχος η «φωτογραφική» διάθεση δημόσιου χρήματος και η φοροεισπρακτική αντιμετώπιση των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς.

Ακόμα, σημειώνουν ότι ο νόμος μεταφέρει αρμοδιότητες που σχετίζονται με τα ζώα συντροφιάς από το ΥΠ.Α.Α.Τ. στο Υπουργείο Εσωτερικών επιφέροντας πλήρη διάσπαση του κρατικού ελεγκτικού μηχανισμού και προτρέπει Ν.Π.Ι.Δ. και Μ.Κ.Ο. «χωρίς κανέναν έλεγχο να εμπλακούν μέσω συμβάσεων στις ευθύνες και αρμοδιότητες των δήμων για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων».

Μεταξύ άλλων ζητούν την ίδρυση, στελέχωση και χρηματοδότηση δημοτικών κτηνιατρείων και καταφυγίων, συντονισμό από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, απόσυρση μετρου αποστολής και τήρησης γενετικού υλικού, να αναιρεθεί η υποχρεωτικότητα της στείρωσης για όλα τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς κ.α.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back