Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

85 κούτες εγγράφων για τον Γκιουλέν

Εικόνα του άρθρου 85 κούτες εγγράφων για τον Γκιουλέν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/08/2016, 13:52
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τούρκος κληρικός Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος διαμένει μόνιμα στις ΗΠΑ, απορρίπτει το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε σε βάρος του η τουρκική δικαιοσύνη με την κατηγορία ότι  είναι ο ιθύνων νους  αποτυχημένου πραξικοπήματος.

«Αποδεικνύεται ότι το τουρκικό δικαστικό σύστημα στερείται δικαστικής ανεξαρτησίας. Έτσι, το ένταλμα αυτό, είναι ένα ακόμη παράδειγμα της πορείας του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον ολοκληρωτισμό, καθώς απομακρύνεται από τη δημοκρατία», δήλωσε ο Γκιουλέν, ο οποίος αρνείται κάθε ανάμειξη στην αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος τον προηγούμενο μήνα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αξιολογούν τα νέα έγγραφα που έστειλε η Τουρκία σχετικά με την έκδοση του Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί η Τουρκία ως «εγκέφαλο» του πρόσφατου αποτυχημένου πραξικοπήματος στη χώρα, είπε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών χθες.

«Οι τουρκικές αρχές μάς (έκαναν) αλλεπάλληλες παραδόσεις εγγράφων και βρισκόμαστε στη διαδικασία εξέτασης των εγγράφων αυτών», δήλωσε  ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ στην καθιερωμένη ενημέρωση Τύπου.

Πρόσθεσε ότι η πρώτη παράδοση εγγράφων «δεν περιέχει, πιστεύουμε, μια επίσημη αίτηση έκδοσης».

Είπε επίσης, «Μετά από αυτήν πήραμε και άλλα έγγραφα. Τα εξετάζουμε (…) και δεν νομίζω ότι έχουν καταλήξει σε τέτοια διαπίστωση ακόμα».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο για την εξέταση των εγγράφων, για να αποφανθεί αν ισοδυναμούν με επίσημη αίτηση έκδοσης για τον Γκιουλέν, ο οποίος ζει ως αυτοεξόριστος στην ανατολική πολιτεία Πεννσυλβάνια από το 1999.

Τούρκοι αξιωματούχοι, μεταξύ τους και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έχουν προειδοποιήσει ότι οι δεσμοί της χώρας τους με τις ΗΠΑ θα διαταραχθούν αν η Αμερική αρνηθεί να εκδόσει τον Γκιουλέν. 

Στη Νέα Υόρκη, ο Καμίλ Αϊντίν, Τούρκος βουλευτής από την Έρζουρουμ, είπε ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έχει λάβει έως τώρα 85 κούτες με έγγραφα από την Τουρκία που αφορούν τον Γκιουλέν. «Βρίσκονται στη διαδικασία αξιολόγησης των εγγράφων αυτών», είπε, χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back