ΗΠΕΙΡΟΣ

Απάτες μέσω facebook με προτίμηση στους… Γερμανούς

Εικόνα του άρθρου Απάτες μέσω facebook με προτίμηση στους… Γερμανούς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/03/2018, 18:19
ΗΠΕΙΡΟΣ

Μια ομάδα που εξαπατούσε πολίτες μέσω του ίντερνετ, στοχεύοντας σε κατοίκους εξωτερικού κυρίως, εξάρθρωσε η αστυνομία της Ηγουμενίτσας. Τα μέλη της οργάνωσης είτε δημιουργώντας παράλληλα προφίλ στο facebook, είτε παραβίαζαν τα προφίλ των θυμάτων, αποσπούσαν χρηματικά ποσά από διαδικτυακούς τους φίλους και άλλες επαφές τους, επικαλούμενοι άμεση οικονομική ανάγκη. Συνολικά, συνελήφθησαν πέντε άτομα, τέσσερις Έλληνες και μια Βουλγάρα, σε περιοχές της Θεσπρωτίας και της Αττικής. Κατηγορούνται για 24 περιπτώσεις απάτης, 8 απόπειρες απάτης και 2 περιπτώσεις εκβίασης. Τα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης υπερβαίνουν τα 245.000 ευρώ σύμφωνα με την αστυνομία, ενώ στο πλαίσιο των ερευνών κατασχέθηκε πλήθος εγγράφων και αντικειμένων που σχετίζονται με τη διαπραχθείσα απάτη, καθώς και ένα… G3, πολεμικό όπλο

Η επιχείρηση σύλληψης έγινε χτες και σήμερα και αναζητείται ακόμα ένας 27χρονος Έλληνας, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη και αναζητείται. Για να φτάσουν στη σύλληψη οι αστυνομικές αρχές συνεργάστηκαν με ξένες υπηρεσίες και η προετοιμασία κράτησε αρκετούς μήνες. Αρχηγός της οργάνωσης θεωρείται ένας 31χρονος Έλληνας, ο οποίος είχε τον πλήρη έλεγχο και την ευθύνη του επιχειρησιακού σχεδιασμού, παίρνοντας και το μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους. Ως προς τον τρόπο δράσης της οργάνωσης, η οποία εκτιμάται ότι δραστηριοποιείται τουλάχιστον από το 2013, εξακριβώθηκε ότι οι εμπλεκόμενοι αρχικά εντόπιζαν μέσω ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, Γερμανούς κατά προτίμηση πολίτες ή ομιλούντες γερμανικά.

 Αφού εντόπιζαν κατά προτίμηση εύπορα υποψήφια θύματα, τα μέλη της σπείρας έφτιαχναν εικονικά email και παράλληλα προφίλ προσώπων, με παρεμφερή στοιχεία τα οποία αντλούσαν από τους κανονικούς λογαριασμούς. Στη συνέχεια, έστελναν αιτήματα φιλίας σε διάφορους χρήστες του facebook, φίλους των συγκεκριμένων προσώπων και κατόπιν, έστελναν emails, αναφέροντας υποτιθέμενη άμεση οικονομική ανάγκη, υποδυόμενοι φυσικά τα θύματα. Επίσης, έστελναν και… λογαριασμό για κατάθεση χρημάτων. Έτσι, έκαναν ακριβές αγορές, τις οποίες πλήρωναν άλλοι, οι εξαπατημένοι. Αγόραζαν ακόμα και ράβδους χρυσού, καθώς και ακριβά κινητά κ.λπ., τα θύματα κατέθεταν τα χρήματα σε λογαριασμούς καταστημάτων (πιστεύοντας ότι τα έπαιρναν οι γνωστοί τους που περιήλθαν σε ανάγκη) και τα μέλη της οργάνωσης έπαιρναν ταχυδρομικά τα προϊόντα. Στη συνέχεια, τα πουλούσαν σε μικρότερες τιμές.

Μια ακόμα μέθοδος ήταν να προμηθεύονται τραπεζικές κάρτες ξένων τραπεζών που αντιστοιχούσαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς παρένθετων αλλοδαπών και υποδείκνυαν στα θύματα να καταθέσουν χρηματικά ποσά στους παραπάνω λογαριασμούς.

Η δραστηριότητα της οργάνωσης έφτασε μέχρι τα Γιάννενα, όπου νοίκιαζαν διαμερίσματα για να παραλαμβάνουν τα δέματα και να αποφεύγουν να δίνουν στόχο, φανερώνοντας τα πραγματικά τους στοιχεία.

Στο πλαίσιο των ερευνών που έγιναν στα σπίτια των δραστών σε περιοχές της Θεσπρωτίας, της Αττικής και στη Θεσσαλονίκη με τη συνδρομή των κατά τόπους Αστυνομικών υπηρεσιών, βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα πολεμικό τουφέκι και  δέκα φυσίγγια διαμετρήματος 8x57 JS,      πλήθος εγγράφων και αντικειμένων που σχετίζονται με τη λειτουργία της οργάνωσης, μεγάλος αριθμός συσκευών αποθήκευσης δεδομένων και καρτών κινητής τηλεφωνίας, καθώς και μοτοσικλέτα, η οποία αγοράστηκε με χρήματα από την παράνομη δραστηριότητα της οργάνωσης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3