ΕΛΛΑΔΑ

Απάτες, από κάρτες μέχρι… φορολογικές δηλώσεις

Εικόνα του άρθρου Απάτες, από κάρτες μέχρι… φορολογικές δηλώσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/04/2024, 12:46
ΕΛΛΑΔΑ

Η υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος σχημάτισε δικογραφία εις βάρος 16 ατόμων για απάτες με πιστωτικές κάρτες και συναφή προϊόντα. Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν τα μέλη της οργάνωσης υπολογίζεται σε περισσότερα από 315.000 ευρώ, με πολύ εξεζητημένα «κόλπα».

Δύο άτομα κρίθηκαν προφυλακιστέα.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για –κατά περίπτωση– εγκληματική οργάνωση, απάτη, απάτη με υπολογιστή, τετελεσμένες και σε απόπειρα, παράνομη απόκτηση άυλων μέσων πληρωμής, αποδοχή και διάθεση παρανόμως αποκτηθέντων άυλων μέσων πληρωμής, πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, παραβίαση του απορρήτου τηλεφωνικής επικοινωνίας και προφορικής συνομιλίας, παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών ή δεδομένα, κατ’ εξακολούθηση, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Προηγήθηκε καταγγελία, σύμφωνα με την οποία, δράστες, αφού απέκτησαν πρόσβαση στον λογαριασμό ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) ιδιώτη, διέπραξαν απάτη με υπολογιστή σε βάρος του, πραγματοποιώντας μη εξουσιοδοτημένες τραπεζικές πράξεις.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τα μέλη της οργάνωσης έδρασαν από τον Μάιο του 2022, πανελλαδικά, με βάση τη Θεσσαλονίκη.

Η οργάνωση αγόραζε κλεμμένα προσωπικά δεδομένα στο «βαθύ διαδίκτυο» και έτσι, η οργάνωση αποκτούσε πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς, eGov, ψηφιακές εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας κ.α, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να κάνει και εγκρίσεις συναλλαγών (αυτές που απαιτούν ταυτοποίηση μέσω εφαρμογής πχ) σε τράπεζες.

Η αστυνομία αναφέρει ότι τα μέλη της οργάνωσης υπέβαλλαν ακόμα και… τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις, μέσω των ψηφιακών εφαρμογών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Φυσικά, το ερώτημα για την απόλυτη ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων, είναι προφανές…

Με τον τρόπο αυτό καταχώριζαν αυξημένα εισοδήματα έτους και αφού λάμβαναν επικαιροποιημένα εκκαθαριστικά, τα αναρτούσαν στις υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής. Έτσι καθιστούσαν τα θύματα δικαιούχους «γρήγορων» καταναλωτικών δανείων, τα οποία και εκταμίευαν.

Επιπλέον, η οργάνωση «στρατολογούσε» έναντι αμοιβής άτομα που δήλωναν μέλος της οργάνωσης αναλάμβανε να στρατολογεί συστηματικά έναντι αμοιβής νέα άτομα, τα οποία έπαιρναν χρήματα από τους ξένους λογαριασμούς και δήλωναν ως κλεμμένα τα προσωπικά τους στοιχεία, ώστε να «εξαφανίζονται» τα ίχνη.

Επίσης, αρκετές συναλλαγές έγιναν μέσω ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων και στοιχηματικών εταιριών…

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα εξακριβώθηκε ότι τα μέλη της οργάνωσης εμπλέκονται σε:

  • 26 περιπτώσεις απατών/απατών με υπολογιστή ή απόπειρες,
  • Αγορές – υποκλοπές διαπιστευτηρίων πρόσβασης (username – password) ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) -19- φυσικών προσώπων, εκ των οποίων τα -2- έχουν ταυτοποιηθεί και ως θύματα απάτης/απάτης με υπολογιστή,
  • 19 περιπτώσεις κατάρτισης – προμήθειας πλαστών ταυτοποιητικών εγγράφων,
  • 28 περιπτώσεις χρήσης προμηθευμένων ή καταρτισμένων πλαστών/νοθευμένων εγγράφων ή αντιγράφων γνησίων εγγράφων που έχουν εκδοθεί για άλλους,
  • 6-περιπτώσεις υφαρπαγής – απόπειρας υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης από δημόσιες αρχές.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back