Τέσσερα θέματα που έχουν να κάνουν με τη φοιτητική μέριμνα και την καθημερινότητα στην πανεπιστημιούπολη, θα «κυνηγήσει» η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Το πρώτο, είναι η σίτιση των φοιτητών-τριών στην εστία της Δομπόλη, την οποία διαχειρίζεται το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Οι ένοικοι της εστίας έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις, καθώς το φαγητό είναι λίγο και κακό, όπως μετέφεραν και στη σύγκλητο του ιδρύματος. Η πρυτανεία ενστερνίστηκε τα αιτήματά τους και σύμφωνα με τον πρύτανη Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, θα διεκδικήσει την αύξηση του σιτηρεσίου, της ημερήσιας δαπάνης για σίτιση ανά φοιτητή δηλαδή, από το 1,8 ευρώ (!) που είναι σήμερα, στα 3,6 ευρώ. Όπως τόνισε ο αντιπρύτανης Σταύρος Νικολόπουλος, έχει γίνει ήδη μια πρώτη επαφή με το Υπουργείο Παιδείας και υπάρχει δέσμευση για αύξηση.
Το θέμα της δαπάνης σίτισης είναι παλιό και φλέγον. Το πολύ μικρό αντίτιμο του 1,8 ευρώ είναι το πλαφόν σε πανελλαδική κλίμακα και από εκεί και πέρα, εξαρτάται μόνο από το φορέα που υπογράφει τη σύμβαση, αν θα χρηματοδοτήσει περισσότερο (κάτι που δεν είναι εφικτό για δημόσιους φορείς) ή θα «χωρέσει» περισσότερη ποσότητα και ποιότητα στο γεύμα. Φυσικά, το ποσό είναι πενιχρό.
Οι πρυτάνεις τόνισαν ότι η αντίστοιχη δαπάνη για τους πρόσφυγες είναι μεγαλύτερη, βάζοντας το θέμα όχι αντιθετικά, αλλά ως επιχείρημα για να αυξηθεί η δαπάνη του Υπουργείου Παιδείας στο ύψος των αναγκών. Ο αντιπρύτανης Σπύρος Γεωργάτος τόνισε ότι «υπάρχει θέμα κερδοσκοπίας» και ότι στη Δομπόλη, μουσουλμάνοι φοιτητές-τριες είχαν την επιλογή «χοιρινό ή τίποτα»…
Ο κ. Αλμπάνης τόνισε επίσης, σχετικά με το θέμα της Δομπόλη, ότι αφενός το ίδρυμα επιθυμεί να αναλάβει τη σίτιση, αφετέρου έγιναν παρεμβάσεις και ανακλήθηκαν απολύσεις προσωπικού από τον προσωρινό ανάδοχο.
Το δεύτερο ζήτημα, είναι οι μετακινήσεις. Ο κ. Αλμπάνης κατέθεσε αίτημα μείωσης του κόστους του φοιτητικού εισιτηρίου (κοστίζει 1,8 ευρώ), λέγοντας ότι «είναι από τα ακριβότερα στην Ελλάδα». Υπενθυμίζεται ότι το αστικό ΚΤΕΛ επιδοτείται από τον Δήμο για δρομολόγια, όχι όμως γι αυτό προς νοσοκομείο-πανεπιστήμιο που είναι πολυπληθές.
Ακόμα πιο σοβαρή είναι η αναφορά σε φοιτητές-τριες που έχασαν εξέταση μαθήματος γιατί το αστικό πέρασε γεμάτο και δεν τους πήρε και το επόμενο, πέρασε αρκετά αργότερα. Ο κ. Αλμπάνης αναφέρθηκε σε σχετικές καταγγελίες που δέχθηκε η πρυτανεία για τις 28 Ιανουαρίου και ζήτησε επίσης, δωρεάν μεταφορά 8-10 το πρωί και 5-6 το απόγευμα, αλλά και για τους φοιτητές-τριες που μένουν στη Δομπόλη ή σε ξενοδοχεία. Έθεσε επίσης θέμα αύξησης δρομολογίων/συχνότητας κατά την εξεταστική περίοδο.
Ο αντιπρύτανης Μηνάς Πασχόπουλος τόνισε επίσης ότι ήδη έχουν γίνει κάποιες μεταβολές, όπως για παράδειγμα η παράταση των δρομολογίων τα βράδια του σαββατοκύριακου.
Η πρυτανική αρχή έθιξε επίσης το θέμα των αδεσπότων. Δυστυχώς και άλλα ζώα παρατήθηκαν στην πανεπιστημιούπολη τις γιορτές και παρότι έχουν γίνει εμβολιασμοί και στειρώσεις, υπάρχει ανάγκη για νέα «εκστρατεία» του Δήμου που είναι υπεύθυνος. Ο κ. Αλμπάνης ζήτησε να επεκταθεί το κυνοκομείο, απευθυνόμενος σε Δήμο, αλλά και Περιφέρεια, ώστε να ελεγχθεί το πρόβλημα.
Ο κ. Γεωργάτος τόνισε ότι το πρόβλημα είναι οξυμένο και πολύ σοβαρό και ότι χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση. «Όχι φυσικά με κτηνώδη τρόπο, αλλά με άμεσα μέτρα, συστηματικότερο έλεγχο και επέκταση του κυνοκομείου».
Τέλος, ο κ. Νικολόπουλος αναφέρθηκε στη μελέτη για την κατασκευή κτιρίου συγκέντρωσης χημικών αποβλήτων και συστηματική απομάκρυνση ηλεκτρολογικού υλικού, με επαφές με πιστοποιημένες εταιρίες. Ο κ. Αλμπάνης υπενθύμισε την καλή κατάταξη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε «πράσινες» λίστες, η οποία οφείλεται και στην εδώ και 21 χρόνια διαχείριση των αποβλήτων εργαστηρίων που γίνεται σε υπόγειο χώρο του Χημικού. Τώρα, ο στόχος είναι να μεταφερθεί σε ξεχωριστό κτίριο, εκτός σχολών.