ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Αντώνης Τρίτσης» με δόσεις «Φιλόδημου»

Εικόνα του άρθρου «Αντώνης Τρίτσης» με δόσεις «Φιλόδημου»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/04/2020, 19:44
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να οικειοποιηθεί τα έργα του «ΦιλόΔημου», του προγράμματος για την τοπική αυτοδιοίκηση που αντικαταστάθηκε από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Η κα Τζούφη αναφέρει ότι ψευδώς η κυβέρνηση αναφέρει ότι η χρηματοδότηση έργων προκύπτει από το νέο πρόγραμμα, καθώς έχουν «ήδη δημοπρατηθεί και συμβασιοποιηθεί».

Αναφέρει συγκεκριμένα το έργο του Δήμου Πωγωνίου με τον τίτλο «Συμπληρωματικά έργα Εξωτερικού Δικτύου Ύδρευσης για τις Τ.Κ. Παρακαλάμου, Σιταριάς, Μαυρονόρους, Ρεπετίστης και Αρετής, ύψους 375.806 ευρώ», έργο δημοπρατημένο από τον Νοέμβριο του 2019 και στον Δήμο Ζαγορίου την «Ύδρευση-Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Τ.Κ. Τσεπέλοβου, ύψους 447.680 ευρώ», έργο ήδη συμβασιοποιημένο. Τέλος, στον Δήμο Κόνιτσας παρουσιάζεται ως νέο έργο η «Αγροτική οδοποιία, βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ύψους 496.200 ευρώ», έργο επίσης συμβασιοποιημένο.

Η κα Τζούφη καλεί τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο «να εξηγήσει πώς γίνεται να εγγράφονται έργα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, να υπογράφονται δανειακές συμβάσεις μεταξύ ΟΤΑ και Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, να δημοπρατούνται και να συμβασιοποιούνται έργα, αφού πρώτα έχουν περάσει από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, χωρίς να υπάρχει χρηματοδότηση, όπως ισχυρίζεται».

Τέλος, τονίζει ότι «ειδικά στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, δεν επιτρέπονται πρακτικές εκμετάλλευσης θεσμικών εργαλείων του δημοσίου για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και αδιαφάνειας στις χρηματοδοτήσεις , αφού πλέον η αξιολόγηση των αιτημάτων των ΟΤΑ ανατίθεται σε μια Επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν ιδιώτες με την ιδιότητα του ‘εμπειρογνώμονα’ και της οποίας ο υπουργός Εσωτερικών θα έχει τον απόλυτο έλεγχο».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back