πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αντλίες θερμότητας: Λύση ή ημίμετρο για την αιθαλομίχλη των Ιωαννίνων;

Εικόνα του άρθρου Αντλίες θερμότητας: Λύση ή ημίμετρο για την αιθαλομίχλη των Ιωαννίνων;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/08/2024, 15:51
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το «Κοινό των Ηπειρωτών» θεωρεί ότι η προφορική ανακοίνωση του υπουργού Περιβάλλοντος Θοδωρή Σκυλακάκη για μεγαλύτερη επιδότηση μέσω προγράμματος, για εγκατάσταση αντλιών θερμότητας στα Γιάννενα, είναι ημίμετρο και δεν αντιμετωπίζει πραγματικά το πρόβλημα της αιθαλομίχλης.

Η παράταξη ανατρέχει στις παρεμβάσεις της στο περιφερειακό συμβούλιο και τονίζει ότι το κυβερνητικό μέτρο «δεν λαμβάνει υπόψιν την πραγματικότητα, δηλαδή ότι ζούμε σε μια περίοδο παρατεταμένης ακρίβειας και οικονομικών δυσκολιών. Πολλοί συμπολίτες μας καίνε ξύλα ή ακατάλληλη καύσιμη ύλη σε σόμπες γιατί δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, δεν τα βγάζουν πέρα, δεν βγαίνει ο μήνας. Σε αυτούς λοιπόν τους ανθρώπους δεν περισσεύουν χρήματα για την κάλυψη της συμμετοχής τους σε δαπάνες ενεργειακής αναβάθμισης».

Το «Κοινό των Ηπειρωτών» θέτει ένα σοβαρό ζήτημα και η ένστασή του έχει βάση.

Οι αντλίες θερμότητας είναι μεν περιβαλλοντικά φιλικότερες, είναι σύγχρονη υποδομή και βελτιώνουν σημαντικά την ενεργειακή «ταυτότητα» των κτιρίων, ωστόσο έχουν διάφορα σημεία που η εγκατάστασή τους δεν μπορεί να θεωρείται γενικευμένο μέτρο αντιμετώπισης του προβλήματος, ειδικά στη φάση που το ρεύμα στην Ελλάδα είναι πανάκριβο.

Το μεγάλο τους κόστος τις καθιστά απαγορευτικές, για ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Ακόμα και ένα πρόγραμμα «Εξοικονομώ» μπορεί να αυξήσει την εγκατάστασή τους, αλλά δεν θα συμπεριλάβει όλες τις αιτήσεις, όπως συνήθως συμβαίνει με τα αντίστοιχα προγράμματα που αποδέχονται αιτήματα μέχρι να καλυφθεί ο προϋπολογισμός τους.

Πρωθύστερα παραδείγματα επίσης έχουν δείξει ότι είδη που περιλαμβάνονται στοχευμένα σε τέτοια προγράμματα, ξαφνικά… ακριβαίνουν και ουσιαστικά, ένα κομμάτι της επιδότησης χάνεται στην αγορά. Κάτι τέτοιο συνέβη για παράδειγμα με το πρόγραμμα εγκατάστασης ηλιακών.

Τέλος, υπάρχει μια τάση η αντλία θερμότητας να θεωρείται στοιχείο πολυτέλειας και η ύπαρξή της να αυξάνει σημαντικά τα ποσά που ζητάνε ιδιοκτήτες για ενοίκια.

Όλα αυτά, συνηγορούν στους λογικούς προβληματισμούς.

Η παράταξη τονίζει ότι χρειάζονται πιο άμεσα μέτρα «με μείωση ή και μηδενισμό των ενεργειακών λογαριασμών και του κόστους θέρμανσης» για να αποφευχθούν οι καύσεις ξύλων και να αναλάβει το κράτος την οικονομική επιβάρυνση «για τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και αλλαγής των μέσων θέρμανσης. Και να στηρίζονται, μέσω ενεργειακών κοινοτήτων, με δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα».

Σημειώνεται ότι χτες, η βουλευτής της Νέας Αριστεράς Μερόπη Τζούφη είχε χαρακτηρίσει το μέτρο «προς τη σωστή κατεύθυνση», αποτέλεσμα της «στοχευμένης αντιπολίτευσης».

 Επιπρόσθετα, το μέτρο της μεγαλύτερης επιδότησης στις αντλίες θερμότητας είχε προκρίνει και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back