Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Αντίδωρο» το στρατόπεδο Βελισσαρίου

Εικόνα του άρθρου «Αντίδωρο» το στρατόπεδο Βελισσαρίου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/04/2023, 21:59
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η μόνη σημαντική εξαγγελία που έκανε για την Ήπειρο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η παραχώρηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου στον Δήμο Ιωαννιτών.

Την εξαγγελία την έκανε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του «αναπτυξιακού προγράμματος για την Ήπειρο του 2030», που έγινε το μεσημέρι, σε αίθουσα του ξενοδοχείου Du Lac.

«Το στρατόπεδο Βελισσαρίου θα πάει στον Δήμο Ιωαννιτών. Είναι ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης. Μπορούμε να προχωρήσουμε στον σχεδιασμό του στο πλαίσιο των αστικών αναπλάσεων. Δεν είναι η μόνη τέτοια μεταφορά -θα έλεγα παραχώρηση- χρήσης στρατοπέδων. Είναι όμως εμβληματική και πολύ σημαντική για τα Γιάννενα» είπε.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τους όρους της παραχώρησης ούτε αν πρόκειται για παραχώρηση όλου του στρατοπέδου ή τμήματός του.

Τα τελευταία δύο χρόνια πάντως οι συζητήσεις αφορούσαν ένα τμήμα του στρατοπέδου. Τον Δεκέμβριο του 2021, η δημοτική αρχή Ιωαννίνων είχε ανακοινώσει ότι διεκδικεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας την παραχώρηση ενός τμήματος του στρατοπέδου Βελισσαρίου στον Δήμο.

Έναν χρόνο μετά, τον Δεκέμβριο του 2022, ήρθε η επόμενη ανακοίνωση: Ότι ξεκινά επίσημα η διαπραγμάτευση με το Ταμείο Εθνικής Άμυνας. «Τόσο η πολιτική όσο και η στρατιωτική ηγεσία έχουν την πρόθεση να παραχωρήσουν το μεγαλύτερο τμήμα του στρατοπέδου στο Δήμο (το τμήμα που είναι ανενεργό) όπως αποτυπώνεται στο σχέδιο ‘πρωτοκόλλου συνεργασίας και συναντίληψης’ που εκπονήθηκε» αναφερόταν σε σχετική ανακοίνωση.

Για την υπόθεση της παραχώρησης του στρατοπέδου είχε προηγηθεί τα δύο τελευταία χρόνια μια προεργασία, με τον κ. Μητσοτάκη να κάνει τις τελικές ανακοινώσεις ενάμιση μήνα πριν από τις εκλογές.

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back