Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ανοιχτό το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας

Εικόνα του άρθρου Ανοιχτό το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/05/2017, 01:06
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Εκθέματα και από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων περιλαμβάνονται στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας (Ηouse of European History), το νέο διαδραστικό μουσείο που άνοιξε για το κοινό στις Βρυξέλλες, στεγάζεται στο ανακαινισμένο κτίριο Eastman στο πάρκο Léopold, και από τις 6 Μαΐου και έπειτα υποδέχεται τους επισκέπτες του, 7 ημέρες την εβδομάδα, ενώ η είσοδος είναι δωρεάν.

Η χώρα μας συμμετέχει στην μόνιμη έκθεση με εννέα έργα (τέσσερα όστρακα οστρακισμού, ένα εκμαγείο προτομής του Αριστοτέλη, ένα αντίγραφο βοιωτικής κύλικας με αλφάβητο, ένα πιάτο με απεικόνιση του Μεγάλου Αλεξάνδρου νεότερης εποχής, τέσσερα νεότερα αναθηματικά πλακίδια-τάματα και έναν πίνακα) από τα Μουσεία Αρχαίας Αγοράς και Κεραμεικού, το Μουσείο Ακρόπολης, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και την Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου και στην περιοδική έκθεση με 22 αρχαιότητες (νομίσματα, ενσφράγιστες λαβές αμφορέων, ένα μολύβδινο ενεπίγραφο έλασμα και ένα μαρμάρινο σήκωμα) από τα αρχαιολογικά Μουσεία της Δήλου και των Ιωαννίνων, το Νομισματικό Μουσείο και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης καθώς επίσης και έναν πίνακα (Ο Βομβαρδισμός του Πειραιά) από το Μουσείο Μπενάκη. 

Η μόνιμη έκθεση του μουσείου ευρωπαϊκής ιστορίας είναι διαθέσιμη σε 24 γλώσσες. Η ξενάγηση στο εσωτερικό του «Σπιτιού της Ευρωπαϊκής Ιστορίας», ξεκινάει με το μύθο της Ευρώπης και εξετάζει τις αλλαγές που έχει υποστεί η ήπειρος μέσα στους αιώνες, ανακαλώντας την ευρωπαϊκή κληρονομιά. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να κάνει ένα ταξίδι στην πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ιστορία του 19ου και του 20ου αιώνα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ιστορία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Από τις 6 Μαΐου 2017 έως τις 31 Μαΐου 2018 στο Μουσείο παρουσιάζεται και η πρώτη περιοδική έκθεση με τίτλο «Αλληλεπιδράσεις» (Interactions) και στόχο την ανάδειξη των επαφών και των ανταλλαγών μεταξύ των Ευρωπαίων, μέσα από τους τόπους συνάντησης τους (χώροι εμπορίου, χώροι διπλωματικών διαπραγματεύσεων, χώροι μάθησης αλλά και πεδία μάχης) και μέσα από τη διάδοση ιδεών και πολιτιστικών δημιουργημάτων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back