ΚΟΣΜΟΣ

Άνοιγμα ρωσικού προξενικού γραφείου στην κατεχόμενη Κύπρο: Οι διευκρινίσεις

Εικόνα του άρθρου Άνοιγμα ρωσικού προξενικού γραφείου στην κατεχόμενη Κύπρο: Οι διευκρινίσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/08/2023, 22:01
ΚΟΣΜΟΣ

Το άνοιγμα ενός γραφείου που προσφέρει ρωσικές προξενικές υπηρεσίες σε Ρώσους υπηκόους που διαμένουν στη Βόρεια Κύπρο δεν μεταφράζεται σε επίσημη αναγνώριση από τη Μόσχα της αυτοανακηρυχθείσας Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ), δήλωσε ο πρωθυπουργός του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ.

«Δεν έχουμε λάβει κανένα αίτημα για άνοιγμα προξενείου, αλλά έχουν υπάρξει πρωτοβουλίες για άνοιγμα γραφείου για την παροχή προξενικών υπηρεσιών από τη Ρωσία. Έχουμε μια βρετανική αποστολή αυτού του είδους εδώ. Δεν είμαστε αντίθετοι στο να έχουμε επίσης ένα ρωσικό γραφείο», δήλωσε ο πρόεδρος.

Με τη σειρά του, ο «υπουργός Εξωτερικών» Ταχσίν Ερτουγκρούλογλου δήλωσε ότι η Ρωσία «ήθελε να ανοίξει γραφείο στην ΤΔΒΚ εδώ και πολύ καιρό, εδώ και περίπου ένα χρόνο». 

«Το άνοιγμα προξενείου είναι ένα διαφορετικό θέμα και δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αυτό. Υπήρξε ένα αίτημα να ανοίξει ένα γραφείο όπως αυτό που έχουν οι ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο (στη Βόρεια Κύπρο). Η ίδρυση προξενείου ή η επίσημη διπλωματική αναγνώριση είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα», διευκρίνισε.

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρέσβης στην Κυπριακή Δημοκρατία Μουράτ Ζιαζικόφ δήλωσε στο TASS ότι «οι Ρώσοι θα μπορούν να ζητούν βοήθεια από το προσωπικό του προξενικού τμήματος της ρωσικής πρεσβείας που θα τους δέχεται σε τακτική βάση στο βόρειο τμήμα του νησιού». Σύμφωνα με τον ίδιο «η απόφαση αυτή έχει καθυστερήσει εδώ και καιρό, δεν έχει καμία πολιτική χροιά».

Μιλώντας για την προσέγγιση της Ρωσίας στο Κυπριακό, ο πρέσβης σημείωσε ότι «παραμένει αμετάβλητη». Η Ρωσία «συνεχίζει να εμμένει σε μια θεμελιώδη θέση, υποστηρίζοντας με συνέπεια μια συνολική, βιώσιμη και δίκαιη διευθέτηση εντός του γνωστού διεθνούς νομικού πλαισίου που κατοχυρώνεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», τόνισε ο Ζιαζικόφ.


To υπουργείο Εξωτερικών

Η Κυπριακή Δημοκρατία βρισκόταν και βρίσκεται σε διαβούλευση με τη Ρωσική Ομοσπονδία σε σχέση με το θέμα της ενδεχόμενης ρωσικής παρουσίας στα κατεχόμενα για παροχή προξενικής αρωγής προς εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης αυτού του ενδεχομένου, κατά τρόπο που να συνάδει με τις αρχές της διεθνούς νομιμότητας και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως το Υπουργείο έχει εις γνώση του τα δημοσιεύματα τα οποία αφορούν ενδεχόμενη ρωσική παρουσία, υπό την μορφή προσωρινών διευθετήσεων, για διευκόλυνση προξενικής αρωγής σε Ρώσους υπηκόους που διαμένουν παράνομα στα κατεχόμενα, σε περιπτώσεις εκτάκτων περιστατικών.

Εντός αυτού του πλαισίου, το Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει επίσης τη σημερινή διευκρινιστική ανακοίνωση της Ρωσικής Πρεσβείας στη Λευκωσία.

Υπό το φως των ανωτέρω, το Υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε σχετική διερεύνηση στη Λευκωσία, αλλά και σε επίπεδο Πρεσβείας μας στη Μόσχα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από TASS, Politis

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back