ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Animals: H βιομηχανοποίηση των Pink Floyd

Εικόνα του άρθρου Animals: H βιομηχανοποίηση των Pink Floyd
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/01/2021, 15:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το 1975 οι Floyd ήταν ήδη τόσο μεγάλο μέγεθος, που μπορούσαν να αγοράσουν μια ολόκληρη έκταση (τρία οικοδομικά μπλοκ που περιλαμβάναν μεταξύ άλλων, εκκλησιαστικές αίθουσες) στο Ίσλινγκτον του Λονδίνου.

Το μετέτρεψαν αρκετά γρήγορα σε ένα συγκρότημα στούντιο. Στην αρχή, ένα μικρό κομμάτι του και στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις αποθήκευαν τα απειροτεράστια σκηνικά των συναυλιών τους, τα μηχανήματα κ.λπ.

Κάπως έτσι, δημιουργήθηκαν τα Britannia Row Studios που σταδιακά, πέρασαν στην ιδιοκτησία του Νικ Μέισον, του ντράμερ της μπάντας, ο οποίος στη συνέχεια τα πούλησε. Το 2015 κατεδαφίστηκαν για να μετατραπούν σε συγκρότημα διαμερισμάτων.

Αυτά τα 40 χρόνια όμως πρόλαβαν να φιλοξενήσουν μεταξύ άλλων την Κέιτ Μπους (αλίμονο…), τους Joy Division, τους Coil, τους Manic Street Preachers, τους Pulp κ.α.

Επίσης, εκεί γράφτηκε και το 10ο άλμπουμ των Floyd, το Animals, που κυκλοφόρησε το 1977, τέτοιες μέρες (21 Ιανουαρίου συγκεκριμένα).

Το Animals δεν υπήρξε ποτέ ένα από τα καλύτερα άλμπουμς της μπάντας. Ήταν όμως μέχρι τότε ίσως το πιο πολιτικό. Ήταν άλλωστε βασισμένο στη «Φάρμα των ζώων» του Όργουελ, ωστόσο ο στόχος του ήταν ο καπιταλισμός, χωρίς τους παραλληλισμούς του Όργουελ με τη διαμάχη Στάλιν-Τρότσκι.

Επίσης, η μπάντα συνέχιζε να είναι σε άριστη φόρμα, ειδικά οι Γκίλμορ-Ράιτ. Το άλμπουμ είχε πέντε μέρη, τονίζοντας την ενιαία του ύπαρξη και ανάμεσα στο προσωπικό που έπαιξε, ξεχωρίζει ένας από τους κορυφαίους, όσο και χαμηλού προφίλ κιθαρίστας όλων των εποχών, ο Σνόουι Γουάιτ.

Το άλμπουμ έκανε τεράστια επιτυχία, πράγμα όχι παράξενο για τους Floyd. Επίσης, συνδέθηκε με μια σειρά από… ανάλεκτα, όπως για παράδειγμα η φωτογράφηση του εξωφύλλου του, με το γνωστό στις μετέπειτα συναυλίες τους, ιπτάμενο γουρούνι.

Η φωτογράφιση έγινε στον ενεργειακό σταθμό του Μπάτερσι, κοντά στο Λονδίνο. Για τις ανάγκες της, η παραγωγή έβαλε σε  τροχιά ένα τεράστιο φουσκωτό ιπτάμενο γουρούνι, γύρω από τις δύο υψικάμινους του εργοστασίου. Στην παραγωγή συμμετείχε και ένας… ελεύθερος σκοπευτής, για την περίπτωση που το γουρούνι πετάξει. Την πρώτη μέρα των φωτογραφίσεων, ο σκοπευτής δεν χρειάστηκε. Τη δεύτερη όμως που χρειάστηκε, γιατί το γουρούνι λύθηκε, δεν είχε… επαναπροσληφθεί. Τελικά, το φουσκωτό ντεκόρ προσγειώθηκε κάπου στο Κεντ, όπου ένας κτηνοτρόφος ειδοποίησε έξαλλος την αστυνομία ότι «ένα φουσκωτό γουρούνι τρομάζει τις αγελάδες μου».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back