Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Απειλούνται οι άνεργοι σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ

Εικόνα του άρθρου Απειλούνται οι άνεργοι σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/06/2016, 11:50
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Για το θέμα των ανέργων που χάνουν τα σχετικά δικαιώματα εφόσον είναι καταρτιζόμενοι σε δημόσια ΙΕΚ, συναντήθηκε η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, με τη διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη. Σύμφωνα με το υπ. αριθμ. 2901/14-01-2014 έγγραφό του, ο ΟΑΕΔ θεωρεί ότι οι καταρτιζόμενοι στα ΙΕΚ δεν επιτρέπεται, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης τους, να θεωρούν το δελτίο ανεργίας τους ή να εγγραφούν στο μητρώο ανέργων, με τη δυνατότητα να διεκδικήσουν τακτική επιδότηση ανεργίας, ακόμα και αν θεωρηθεί ότι είναι διαθέσιμοι προς απασχόληση στην αγορά εργασίας. Σχετική ερώτηση έχουν καταθέσει στη Βουλή από τις 9 Ιουνίου του περασμένου έτους 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Λύση αναζητήθηκε και στη συνάντηση που είχε η κα Τζούφη με τον επίσης βουλευτή του κόμματος Δημήτρη Μπαξεβανάκη και την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου. Η κ. Καραμεσίνη από την πλευρά της, δεσμεύτηκε πως θα υπάρξει άμεση νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα επιλύει το ζήτημα με θετικό τρόπο για τους άνεργους σπουδαστές των ΙΕΚ και η οποία θα παρουσιαστεί άμεσα, ύστερα από συζήτηση με τα συναρμόδια υπουργεία.


Κατάληψη απο το Εργατικό Κέντρο

Συμβολική κατάληψη έγινε χτες Πέμπτη από νωρίς τα ξημερώματα, για το ίδιο θέμα, στη διεύθυνση ΟΑΕΔ Ιωαννίνων, από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και τους σπουδαστές των Δημοσίων ΙΕΚενάντια στηναπόφαση της Κυβέρνησης να διαγράψει τους σπουδαστές από τα μητρώα του ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο, τις προηγούμενες μέρες ο ΟΑΕΔ έστελνε ειδοποιήσεις ότι χτες Πέμπτη και σήμερα Παρασκευή θα προχωρήσει στις διαγραφές των σπουδαστών από τα μητρώα ανεργίας. Σε συνάντηση που έγινε το πρωί με τη Διευθύντρια του παραρτήματος Ιωαννίνων, η τελευταία δεσμεύθηκε ότι ο ΟΑΕΔ θα προχωρήσει κεντρικά σε νομοθετική ρύθμιση για να διασφαλιστεί ότι θα παραμείνουν όπως ήταν στα μητρώα, κι ότι αναμένονται εξελίξεις μέσα στη μέρα.

«Για το ΕΚΙ είναι καθαρό ότι η κυβέρνηση δεν παρέχει απολύτως καμία προστασία στους σπουδαστές των ΙΕΚ για να τελειώσουν τις σπουδές τους. Με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά τους σπρώχνει να βρουν δουλειά για να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις σπουδές τους και στις υποχρεώσεις της ζωής τους. Κάποιοι ελάχιστοι θα βρουν δουλειά, αλλά είναι αυτονόητο ότι αρκετοί δεν θα τα καταφέρουν και θα βρίσκονται στα μητρώα της ανεργίας» σημειώνει η ανακοίνωση. «Το ΕΚΙ στηρίζει τους αγώνες των σπουδαστών να μην χάσουν αυτές τις ελάχιστες παροχές που δικαιούνται και θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό τους. Η προσπάθεια της Κυβέρνησης να μειώσει στα χαρτιά τα ποσοστά της ανεργίας και ταυτόχρονα τα ελάχιστα κονδύλια που δαπανά για τα εκατομμύρια ανέργων, δεν μπορεί να τσακίσει τις ζωές των σπουδαστών» καταλήγει.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back