ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ανεβάζει τον πήχη η νέα Skoda Octavia

Εικόνα του άρθρου Ανεβάζει τον πήχη η νέα Skoda Octavia
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/11/2019, 12:24
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

To best seller της Skoda, η Skoda Octavia ανεβάζει τον πήχη και γίνεται πιο ποιοτική, πιο σπορ, με μεγαλύτερους χώρους, πιο ασφαλής και με μεγαλύτερες δυνατότητες συνδεσιμότητας.

Στο εσωτερικό, η ποιότητα είναι έκδηλη και έχει προσεχθεί από το εργοστάσιο η κάθε λεπτομέρεια. Όπως κάνει από το 1959 που πρωτοβγήκε στους δρόμους (η εταιρεία έχει πουλήσει περισσότερα από 6,5 εκατομμύρια αυτοκίνητα) στοχεύει στην πρακτικότητα και την άνεση. 

Με μήκος 4.689 μ. που είναι κατά 19 χιλιοστά πιο μακρύ από το απερχόμενο μοντέλο, τη στιγμή που η αντίστοιχη διάσταση για το Sportswagon είναι +22 χιλιοστά και με πλάτος επίσης μεγαλύτερο, κατά 15 χιλιοστά, δείχνει ότι συνεχίζει την ίδια πετυχημένη συνταγή των μεγάλων χώρων. Αυτό έχει ως συνέπεια ο χώρος των αποσκευών να ανεβαίνει κατά 10 λίτρα και να αγγίζει τα 600 λίτρα, ενώ στο Sportswagon είναι πλέον ο μεγαλύτερος στην κατηγορία με 640 λίτρα. 

Οι προβολείς είναι τεχνολογίας LED, τόσο για τα φώτα ημέρας όσο και τη μεσαία και τη μεγάλη σκάλα, ενώ LED είναι επίσης και τα πίσω φώτα του μοντέλου.

Εσωτερικό

Στο ολοκαίνουριο εσωτερικό τις εντυπώσεις κερδίζει το τιμόνι δύο ακτίνων το οποίο στην πολυλειτουργική του έκδοση, επιτρέπει το χειρισμό έως και 14 διαφορετικών λειτουργιών. 

Επανασχεδιασμένο είναι και το ταμπλό, με εντυπωσιακό πίνακα οργάνων και μία μεγάλη, πολύ εργονομική έγχρωμη οθόνη αφής στο κέντρο της. Τα υλικά είναι εξαιρετικής ποιότητας και κυριαρχούν παντού οι επενδύσεις που δίνουν άλλο στυλ στο μοντέλο.

Για πρώτη φορά σε Skoda διατίθενται ειδικά σχεδιασμένα εργονομικά καθίσματα, που προσφέρουν λειτουργία μασάζ, ενώ στην κορυφή της γκάμας είναι και αεριζόμενα.

Πλέον οι εντολές του οδηγού όταν χειρίζεται το αυτόματο κιβώτιο DSG μεταδίδονται ηλεκτρονικά. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά σε μοντέλο της τσέχικης εταιρείας. Στη θέση του γνώριμου επιλογέα, στην κεντρική κονσόλα, ένα joystick ελέγχου φροντίζει για την επιλογή του drivemode.

Η νέα Octavia για πρώτη φορά διαθέτει και plug-in υβριδική έκδοση, με τον κωδικό iV. Οι βενζινοκινητήρες έχουν εξελιχθεί ακόμα περισσότερο, με κάποιους από αυτούς να διαθέτουν ήπια υβριδική τεχνολογία. Την ίδια στιγμή οι πετρελαιοκινητήρες είναι της οικογένειας EVO, εκπέμποντας περίπου 80% λιγότερα οξείδια του αζώτου.


Κινητήρες

Συνοπτικά, η αποδιδόμενη ισχύς κυμαίνεται από 110 έως 204 ίππους, ενώ υπάρχει διαθέσιμη και έκδοση φυσικού αερίου(CNG). Στην plug-in υβριδική OCTAVIA iV, ένας βενζινοκινητήρας 1.4 TSI συνεργάζεται με ηλεκτροκινητήρα αποδίδοντας συνδυαστικά 204 ίππους. Μία μπαταρία 13 kWH εξασφαλίζει αυτονομία 55 χιλιομέτρων αποκλειστικά με ηλεκτροκίνηση (κατά WLTP). Την ίδια στιγμή, οι ήπια υβριδικές eTEC εκδόσεις με τους κινητήρες EVO1.0 TSI και 1.5 TSI, χρησιμοποιούν μπαταρία 48 V ιόντων λιθίου για ανάκτηση ενέργειας στο φρενάρισμα, έξτρα παροχή ισχύος και ελεύθερο τροχασμό με τον κινητήρα πλήρως απενεργοποιημένο, για πιο οικονομική κατανάλωση.

Η παραγωγή της νέας Skoda Octavia, τόσο για την Grand Coupe όσο και τη Sportswagon έκδοση είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει την ερχόμενη άνοιξη. Το λανσάρισμα του αυτοκινήτου στην Ελλάδα αναμένεται στα τέλη Μαΐου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back