Κατά των δηλώσεων του αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα για το θέμα των Τσάμηδων παίρνει η θέση η Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία, λέγοντας ότι αφενός «σε ένα ιστορικό ζήτημα που ενώ έχει κλείσει πριν από επτά δεκαετίες, εν τούτοις, ορισμένοι ανιστόριτοι και ιδιαίτερα οι νοσταλγοί μιας ταραγμένης περιόδου, έρχονται με πράξεις και συνθήματα να προκαλέσουν την μνήμη των Ελλήνων και δη των Ηπειρωτών» και αφετέρου αφήνει αιχμές κατά της κυβέρνησης, ότι «δεν παίρνει ξεκάθαρη, ελληνική, πατριωτική θέση». Η παράταξη κάνει ιστορική αναδρομή στη συμμαχία ενός πολύ μεγάλου κομματιού των τσάμικων πληθυσμών της Θεσπρωτίας με τους ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και της δράσης τους στην περιοχή, η οποία στοίχισε τη ζωή σε πολύ κόσμο.
Η παράταξη ουσιαστικά παίρνει πολιτική θέση στο πιο ακραίο κομμάτι της πολιτικής αναφοράς της και κάνει λόγο περί «αμιγώς ελληνικών εδαφών» μέσα στο αλβανικό κράτος όμως, με αφορμή τη δήμευση περιουσιών στη Βόρεια Ήπειρο. Η παράταξη του Νίκου Γκόντα αναφέρει ακόμα ότι «η ανοχή από πλευράς της ελληνικής πολιτείας, όλων αυτών των ενεργειών έχει αποθρασύνει όλους αυτούς τους νοσταλγούς και κάθε τόσο προκαλούν με τις δηλώσεις τους και με διεκδικήσεις οι οποίες δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα, αφού είναι γνωστό το όλο ζήτημα έχει λυθεί οριστικά με διεθνείς αποφάσεις».
H υπόθεση ξεκίνησε όταν στα προεόρτια της επίσκεψης του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κότζιά στα Τίρανα, ο αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε τα εξής:
«Ελπίζω οι γείτονες να μην παραπονεθούν πως κάναμε τον Δία τσάμη. Αυτό που ήθελα να πω είναι πως ο ανταγωνισμός με τους μύθους δεν φέρνει τίποτα το καλό στην ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των εθνών και κοινοτήτων. Κατά την επόμενη εβδομάδα θα καθίσουμε στο τραπέζι με τους έλληνες για να συζητήσουμε για το ‘εμπόλεμο’, αυτό το ακατανόητο νόμο της εμπόλεμης κατάστασης, και την επίλυση του τσάμικου ζητήματος γιατί οι έλληνες τώρα δεν φεύγουν από το τραπέζι».
Η απάντηση από το ΥΠΕΞ ήρθε σε έντονο ύφος, λίγο αργότερα.