ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ανδρέας Ξανθός: «Υπό αμφισβήτηση το δημόσιο σύστημα υγείας»

Εικόνα του άρθρου Ανδρέας Ξανθός: «Υπό αμφισβήτηση το δημόσιο σύστημα υγείας»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/10/2019, 19:31
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της υγείας υπερασπίστηκε ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός από τα Γιάννενα όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει σε εκδήλωση με τίτλο «Η υπεράσπιση του καθολικού δικαιώματος στην Υγεία-Προτεραιότητες και προκλήσεις για την Αριστερά», η οποία γίνεται σήμερα στις 18:00, στα «Λιθαρίτσια».

«Κερδίσαμε τη μάχη της επιβίωσης… σε συνθήκες μνημονίων και λιτότητας. Τώρα πρέπει να δοθεί μια μάχη για την ποιότητα στις υπηρεσίες υγείας. Είναι ώρα της βελτίωσης της εξυπηρέτησης» τόνισε. Ωστόσο, όπως, είπε, «στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται, αρχίζει να ξεδιπλώνεται σιγά σιγά μια αμφισβήτηση και μια υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος υγείας». Ο κ. Ξανθός, έχοντας στο πλευρό του συνεργάτες του και τη βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, παρέπεμψε στην πρόσφατη παρέμβαση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, όπου την πλειοψηφία έχει η παράταξη που πρόσκειται στη ΝΔ. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προτείνει τη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, θέτοντας σε πρώτο πλάνο την είσοδο των ιδιωτών γιατρών στις δομές του ΕΣΥ.

«Πρόκειται για μια τεράστια βόμβα στη λειτουργία του συστήματος υγείας. Είχαμε χρόνια να ακούσουμε τόσο επιθετική γραμμή για το ΕΣΥ. Έχουμε ζητήσει από το υπουργείο να τοποθετηθεί, αλλά απάντηση δεν πήρε» τόνισε, ενώ προειδοποίησε ότι, σε περίπτωση που προχωρήσει ένα τέτοιο σενάριο, θα υπάρξει έντονη αντίδραση όχι μόνο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και από την πλειονότητα των νοσοκομειακών γιατρών και εργαζόμενων.

Στην τοποθέτησή του, κατήγγειλε ακόμα ότι η κυβέρνηση καθυστερεί συστηματικά να εφαρμόσει παρεμβάσεις που είχαν δρομολογηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ, φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόσληψη ειδικευμένων γιατρών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των μεγάλων νοσοκομείων. Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε και στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, και στο κέντρο υγείας αστικού τύπου και τις Τοπικές Μονάδες Υγείας που λειτουργούν στα Γιάννενα και τις οποίες επισκέφθηκε το πρωί. «Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση δεν θα  κάνει κι εδώ κινήσεις υπονόμευσης ή συρρίκνωσης» τόνισε, αναγνωρίζοντας πάντως ότι στο κέντρο υγείας υπάρχουν κάποιες ελλείψεις που αφορούν κυρίως τις απεικονιστικές εξετάσεις. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο πολυδύναμο κέντρο κατά των εξαρτήσεων στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα».

Ο κ. Ξανθός, σε ένα γενικότερο πλαίσιο για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αντιπολίτευσης, μίλησε για την ανάγκη «να ασκήσουμε το ρόλο μιας μαχητικής, τεκμηριωμένης και δυναμικής αντιπολίτευσης» ενάντια στο «σχέδιο μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής» αλλά και να «κάνουμε έναν κριτικό αναστοχασμό, όχι για να αυτομαστιγωθούμε, αλλά για να βελτιώσουμε την πρότασή μας και να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στην κριτική μας προς την κυβέρνηση».

O πρώην υπουργός Υγείας, κατά τη σημερινή του επίσκεψη στα Γιάννενα, επρόκειτο να συναντηθεί και με τη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back