Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ανάπλαση πλατείας: 23 αρχιτεκτονικές προτάσεις

Εικόνα του άρθρου Ανάπλαση πλατείας: 23 αρχιτεκτονικές προτάσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/01/2018, 16:02
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μετά από δύο-τρεις παρατάσεις, και με καθυστέρηση ενάμισι μήνα περίπου, έγινε ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τα προσχέδια της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας της πόλης των Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου, το ενδιαφέρον των μεμονωμένων αρχιτεκτόνων ή των αρχιτεκτονικών γραφείων είναι μεγάλο, καθώς στον διαγωνισμό κατατέθηκαν 23 προτάσεις. Οι προτάσεις αυτές θα αξιολογηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα από την κριτική επιτροπή που έχει συσταθεί.

Τα μέλη της επιτροπής είναι: Αλεξάνδρα Αλεξοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Πανέτσος, καθηγητής Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Νίκος Καλογήρου, καθηγητής Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Ησαΐας, καθηγητής του Τομέα Ι- Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ανδρέας Λαμπρόπουλος, αρχιτέκτονας μηχανικός, Ελευθέριος Τσουκανέλης, αρχιτέκτονας και υπάλληλος στον Δήμο Ιωαννιτών.

Μετά την αξιολόγηση, θα απονεμηθούν τρία χρηματικά βραβεία στις αντίστοιχες καλύτερες προτάσεις, ενώ μετά και την ανάδειξη του νικητή θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση όλων των αρχιτεκτονικών ιδεών σε ειδική έκθεση στον πολυχώρο «Δ. Χατζής» στα παλιά σφαγεία.

Όπως αναφέρει ο Δήμος, ο διαγωνισμός στοχεύει στον επανασχεδιασμό της πλατείας λαμβάνοντας υπόψη τον κεντρικό χαρακτήρα της πλατείας, τις ιστορικές μνήμες του χώρου, τη σχέση του με τα περιβάλλοντα δημόσια κτίρια και της «Όασης», την ύπαρξη του υπόγειου χώρου στάθμευσης, τη σχέση της με τη φυσική θέα προς τα ανατολικά της, τη γειτνίαση με την πολυσύχναστη λεωφόρο Δωδώνης αλλά και το πάρκο Κ. Μπέγκα (στο παλαιό Δημαρχείο).

«Επιδιώκεται η επιλογή της καλύτερης και πληρέστερης πρότασης από λειτουργική, αισθητική, τεχνική και οικονομική άποψη για την ανάπλαση της πλατείας, με βάση τις απαιτήσεις της τέχνης, της επιστήμης και τις αρχές του βιοκλιματικού περιβαλλοντικού σχεδιασμού…» τονίζει σε γραπτή δήλωσή του ο αντιδήμαρχος Θανάσης Μανταλόβας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Ιωαννιτών φιλοδοξεί να εντάξει το έργο της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ), με ενδεικτικό προϋπολογισμό 1,2 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά βέβαια αφού τελειώσει ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και γίνει στη συνέχεια η οριστική μελέτη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back