Ο Νικόλαος Σκουφάς λεγόταν κανονικά Νικόλαος Κουμπάρος. Έτσι γεννήθηκε στο Κομπότι της Άρτας, το 1779.
Επειδή όμως ο Σκουφάς έφτιαχνε πίλους, σκούφους δηλαδή, πήρε αυτό το επώνυμο.
Στα 34 του χρόνια, ο Σκουφάς έφυγε από την Άρτα και πήγε στη Ρωσία, όπου δραστηριοποιήθηκε στο εμπόριο.
Στην Οδησσό έγινε φίλος με τον Αθανάσιο Τσακάλωφ και τον Εμμανουήλ Ξάνθο. Η φιλία τους έμελλε να επηρεάσει τον ρου της ελληνικής ιστορίας, καθώς ένα χρόνο μετά την άφιξη του Σκουφά, αποφάσισαν να ιδρύσουν μια μυστική οργάνωση, τη Φιλική Εταιρεία, που θα προήγαγε τις επαναστατικές ιδέες και θα οργάνωνε την επανάσταση, στην Ελλάδα.
Ο Σκουφάς ήταν ο πλέον μυημένος σε αυτή τη σκέψη, καθώς είχε σχέσεις με έναν ακόμα Ηπειρώτη, τον Κωνσταντίνο Ράδο, ο οποίος είχε επαφή με το ιταλικό επαναστατικό κίνημα. Τελικά, ο Σκουφάς έγινε ο καθοδηγητής της οργάνωσης, βάζοντας τις γραμμές της ανθρώπους όπως ο Γεώργιος Σέκερης, αλλά και ο Νικόλαος Γαλάτης, ο οποίος δεν είχε καλό τέλος…
Οι δουλειές του δεν πήγαν ιδιαίτερα καλά στη Ρωσία, ωστόσο αυτό δεν σταμάτησε τη δράση του. Το 1816 ζει μόνιμα στην Οδησσό και εργάζεται υπό τον Αθανάσιο Σέκερη, μαζί με τον Παναγιώτη Αναγνωστόπουλο, από την Ανδρίτσαινα της Ηλείας. Θα μυήσει και αυτόν στην Φιλική Εταιρεία…
Το 1818 η τριανδρία Σκουφά-Τσακάλωφ-Ξάνθου δρούσε κυρίως στην Κωνσταντινούπολη όπου είχε μεταφερθεί η έδρα της Φιλικής Εταιρείας και συνέχιζε το έργο της, προσπαθώντας να εντάξει επιφανείς Έλληνες. Ο Σκουφάς πίστευε ότι η έδρα της Φιλικής Εταιρείας έπρεπε να μεταφερθεί στην Πελοπόννησο. Ωστόσο, ο θάνατος τον πρόλαβε.
Στην Κωνσταντινόπουλη ο Σκουφάς πέθανε πρόωρα, στα 39 του χρόνια, από καρδιακό νόσημα, πριν προλάβει να δει το σχέδιο της Φιλικής Εταιρείας να υλοποιείται.
Στα Γιάννενα, ένας δρόμος στο ιστορικό κέντρο της πόλης, από τους παλιότερους, φέρει το όνομά του: «Φιλικός Σκουφάς»…
Διαβάστε εδώ τα υπόλοιπα άρθρα της στήλης "Η ιστορία πίσω από τους δρόμους της πόλης των Ιωαννίνων"