Oikonomou pisoi
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ανακοίνωση με «αστερίσκους»

Εικόνα του άρθρου Ανακοίνωση με «αστερίσκους»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/02/2021, 16:02
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ - ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ

Ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων παίρνει θέση για τις καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης που πληθαίνουν εδώ και ένα μήνα περίπου, μετά την πρώτη αποκάλυψη από την παλιά πρωταθλήτρια της ιστιοπλοΐας Σοφία Μπεκατώρου, ότι τη βίασε στέλεχος της ομοσπονδίας.

Στο χώρο της κωπηλασίας υπάρχουν καταγγελίες όπως αυτή της αθλήτριας Ανέττας Κυρίδου εις βάρος προπονητή. Δύο ομοσπονδιακοί προπονητές έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, από την ΕΚΟΦΝΣ.

Ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων καταρχάς «εκφράζει τη λύπη του για όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στον χώρο της ελληνικής κωπηλασίας, με τις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας».

Τονίζει επίσης ότι «πρώτα και πάνω απ’ όλα, λοιπόν, όλοι μας, Ομοσπονδία και σωματεία, οφείλουμε να βάλουμε αυτά τα παιδιά που επιβαρύνονται σήμερα και ψυχολογικά με όλα τα δυσάρεστα που λαμβάνουν χώρα σ’ ένα άθλημα το οποίο έχει προσφέρει και εξακολουθεί να προσφέρει πολλά στη χώρα και τον ελληνικό ερασιτεχνικό αθλητισμό» και ότι «το μείζον ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι άλλο και αφορά στην ανάγκη προστασίας των αθλητών των εθνικών μας ομάδων, οι οποίοι μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες δίνουν καθημερινά έναν σκληρό και επίπονο αγώνα με μοναδικό στόχο να σηκώσουν ψηλά τη σημαία τη χώρας μας στις διεθνείς διοργανώσεις του αθλήματος».

Εντύπωση προκαλεί ότι ο ΝΟΙ μάλλον παίρνει αποστάσεις από το θέμα, λέγοντας ότι «το σωματείο μας δεν έχει την αρμοδιότητα και δεν προτίθεται να παίξει το ρόλο ‘εισαγγελέα’, δικάζοντας και καταδικάζοντας. Αυτό ανήκει στη σφαίρα της δικαιοσύνης, η οποία καλείται να βγάλει αποφάσεις και πορίσματα επί των καταγγελιών. Αυτή είναι η μόνη που μπορεί να κρίνει, με βάση πάντα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της».

Ωστόσο, η δικαιοσύνη δεν μπορεί πάντα να κρίνει, όπως αποδεικνύει και η υπόθεση Μπεκατώρου που τέθηκε τελικά στο αρχείο. Θα είχε ενδιαφέρον η θέση του ΝΟΙ σχετικά με τα γεγονότα και τις καταγγελίες καθαυτές, πέρα από τα υπόλοιπα αυτονόητα που επισημαίνει στην ανακοίνωση. Σημειώνεται ότι καμία από τις μέχρι τώρα αποκαλύψεις δεν αφορούν αθλητικό χώρο ή σύλλογο των Ιωαννίνων.

Άστοχη είναι επίσης η εν μέρει μετάθεση του θέματος σε επίπεδο ενδομοσπονδιακών διενέξεων, με ορίζοντα τις εκλογές στην ΕΚΟΦΝΣ. Ο ΝΟΙ τονίζει ότι «απαιτείται επομένως ψυχραιμία και σύνεση στις δύσκολες αυτές στιγμές. Εξάλλου, οι μάχες για την ‘καρέκλα’ ποτέ δεν κάνουν καλό. Ωφελούν λίγους αλλά βλάπτουν πολλούς! Κι εκείνο που η ελληνική κωπηλασία χρειάζεται περισσότερο σήμερα είναι ανθρώπους οι οποίοι να δουλεύουν γι’ αυτήν με ήθος, ανιδιοτέλεια και διαφάνεια».

Τέλος, ο ΝΟΙ και η πρόεδρός του Μάρθα Παλαιοπάνου, διαβεβαιώνουν πως, σε ό,τι αφορά τους αθλητές και τις αθλήτριές του,  «η έγνοια και η μέριμνά του για όλα αυτά τα παιδιά, ανεξαρτήτως ηλικίας, είναι διαρκής και συστηματική».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back