ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αναγνωστοπούλειος Σχολή Διλόφου: Πάει για Σεπτέμβριο…

Εικόνα του άρθρου Αναγνωστοπούλειος Σχολή Διλόφου: Πάει για Σεπτέμβριο…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/01/2024, 19:25
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το υπό αποκατάσταση παλαιό δημοτικό σχολείο Διλόφου (ή αλλιώς το κτίριο της Αναγνωστοπούλειου Σχολής) βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τον τελευταίο καιρό λόγω της ένταξης του Ζαγορίου ως πολιτιστικού τοπίου στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Όπως είπε και στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, «εμείς –Περιφέρεια και Δήμος Ζαγορίου- είχαμε προτείνει το υπό αναστήλωση σχολείο Διλόφου για έδρα-γραφεία της Unesco». Τελικά, ενόψει της επίσημης τελετής ένταξης στις 24-25 Μαΐου, στο Ζαγόρι, τα γραφεία θα γίνουν στο κτίριο της Πασχαλείου Σχολής στο Καπέσοβο, με απόφαση «των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Πολιτισμού», σύμφωνα με τον κ. Καχριμάνη.

Η πρόταση βέβαια του κ. Καχριμάνη και του κ. Σουκουβέλου για στέγαση των γραφείων της Unesco στο κτίριο της Αναγνωστοπούλειου Σχολής Διλόφου δεν ήταν και τόσο εύκολο να «περάσει». Κι αυτό επειδή το κτίριο είναι ημιτελές. Από την άνοιξη του 2023 και μετά, οι εργασίες έχουν σταματήσει.

Το αναστηλωτικό έργο με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Ηπείρου (κι αφού είχε προηγηθεί προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Ζαγορίου και το υπουργείο Πολιτισμού), αφορά την α’ φάση…

Αυτή τη στιγμή, το επιβλητικό και ένα από τα πιο σημαντικά, διατηρητέα κτίρια του Ζαγορίου, που ανεγέρθηκε το 1855 για να στεγάσει την Αναγνωστοπούλειο Σχολή, παραμένει χωρίς σκεπή, με τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις. Το αναστηλωτικό έργο στο κτίριο, το οποίο αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα στατικότητας, ξεκίνησε το φθινόπωρο το 2021, βάσει μελέτης που είχε εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και αναδόχου εταιρίας υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2021, με ποσό 541.000 ευρώ (με ΦΠΑ, έκπτωση 5% στον προϋπολογισμό δημοπράτησης). Η δημοπράτηση του έργου είχε γίνει με την προσφυγή στη διαδικασία με διαπραγμάτευση, με την περιφερειακή αρχή να επικαλείται το αγαπημένο της άρθρο 32 περί κατεπείγουσας ανάγκης.

Οι ανακεφαλαιωτικοί πίνακες και μια συμπληρωματική σύμβαση, λόγω «απρόβλεπτων συνθηκών» και «τροποποίησης της στατικής μελέτης», έφεραν αργότερα αύξηση του κόστους κατά 284.000 ευρώ.

Το έργο βρίσκεται σε αδράνεια από τον Απρίλιο του 2023, καθώς, όπως φαίνεται, υπήρχαν κάποιες διαδικαστικές δυσκολίες εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου για τη συνέχιση των εργασιών. Για παράδειγμα, η συμπληρωματική σύμβαση υπογράφηκε μόλις πριν από έναν μήνα, ενώ η σχετική απόφαση είχε παρθεί από την Οικονομική Επιτροπή τον Ιούλιο του 2023.

Σημειωτέον ότι η αποκατάσταση του κτιρίου δεν χρηματοδοτείται από κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Η χρηματοδότηση προέρχεται από πόρους της Περιφέρειας Ηπείρου. Εκ των πραγμάτων, το ερώτημα της ομαλής ή μη ροής της χρηματοδότησης δηλώνει την παρουσία του.

Στην αυριανή της συνεδρίαση, η νέα Περιφερειακή Επιτροπή θα κληθεί να δώσει νέα παράταση στην προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου, για τον Σεπτέμβριο του 2024… Θα είναι η τελευταία παράταση; Η αρχική προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου ήταν 18 μήνες.


* Φωτό αρχείου (από τον Σεπτέμβριο του 2023)

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back