ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Δίλοφο: η αποκατάσταση του παλαιού σχολείου

Εικόνα του άρθρου Δίλοφο: η αποκατάσταση του παλαιού σχολείου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/12/2021, 00:33
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Στην πλατεία του Διλόφου, το πέτρινο, διώροφο κτίριο με τον μεγάλο πλάτανο μπροστά του, κυριαρχεί. Η άλλοτε Αναγνωστοπούλειος Σχολή, που ανεγέρθηκε το 1855, είναι ένα από τα πιο επιβλητικά κτίρια του Ζαγορίου. Για πολλά χρόνια, το κτίριο αυτό βρισκόταν σε μια ετοιμόρροπη κατάσταση, με σημαντικά προβλήματα στατικότητας.

Εδώ και λίγους μήνες έχει ξεκινήσει η αποκατάσταση του κτιρίου, ενός κτιρίου με μεγάλη σχολική παράδοση. Κάποτε ήταν αρρεναγωγείο. Στη συνέχεια δημοτικό σχολείο που λειτούργησε μέχρι το 1950.

Το έργο με επίσημο τίτλο «αποκατάσταση παλαιού σχολείου Διλόφου-α’φάση» και με κόστος σύμβασης 541.500 ευρώ χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Ηπείρου, μετά από μελέτη που ανέθεσε ο Δήμος Ζαγορίου, στον οποίο ανήκει το κτίριο. Για την υλοποίηση του έργου υπογράφηκε πέρσι προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ζαγορίου και του υπουργείου Πολιτισμού.

Στο σημαντικό κτίριο του παλαιού δημοτικού σχολείου, είχαν γίνει εργασίες ενίσχυσης σε τρεις τοίχους και επανακατασκευή της στέγης τη δεκαετία του ’90. Τα τελευταία χρόνια, είχε παρουσιαστεί έντονο στατικό πρόβλημα στο κεντρικό τμήμα της τοιχοποιίας που «βλέπει» στην πλατεία και καθίζηση. Όπως είχε διαπιστωθεί από τη στατική και γεωτεχνική μελέτη, ο κίνδυνος κατάρρευσης ήταν μεγάλος, αν δεν γίνονταν εργασίες ασφαλούς θεμελίωσης και επισκευής του προβληματικού τοίχου.

Η μελέτη αποκατάστασης προβλέπει επεμβάσεις για τη στατική ενίσχυση του φέροντος οργανισμού του κτιρίου και για την αντικατάσταση της στέγης, των εξωτερικών κουφωμάτων και των εσωτερικών πατωμάτων και ταβανιών.

Βάσει αυτής της μελέτης, οι εργασίες αποκατάστασης προχωρούν.

Το Δίλοφο, ένας παραδοσιακός οικισμός και διατηρητέο μνημείο, είναι το μοναδικό χωριό του Ζαγορίου που έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Πολιτισμού «ιστορικός τόπος», εν έτει 2012. Η πρώτη ονομασία του χωριού ήταν Σοποτσέλι που σημαίνει «ο τόπος που έχει νερό». Το 1920 μετονομάστηκε σε Δίλοφο, καθώς είναι χτισμένο πάνω σε δύο λόφους.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back