Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ανάγκη για μια σχολή αργυροτεχνίας

Εικόνα του άρθρου Ανάγκη για μια σχολή αργυροτεχνίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/03/2017, 12:54
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Δύο μέρες μετά την έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του δήμου Ιωαννιτών και του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) για την προώθηση της αργυροτεχνίας, η παράταξη «Γιάννενα Τώρα» του Άρη Μπαρτζώκα θέτει επίμονα το ζήτημα της ίδρυσης μιας σχολής αργυροχοΐας στην πόλη – ένα θέμα που τίθεται και στο μνημόνιο συνεργασίας.

Η μη λειτουργία σχολής συνδέεται άμεσα και με την κάμψη που παρατηρείται στον χώρο της αργυροχοΐας, πέραν του ρόλου που έχουν παίξει η κρίση και άλλες παράμετροι, όπως η ανεξέλεγκτη εισαγωγή ψεύτικων ασημικών. Από την ενημέρωση που είχαν ο κ. Μπαρτζώκας και ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Κυριαζής από τα προεδρεία των συλλόγων ασημουργών και αργυροχρυσοχόων, σήμερα λειτουργούν στην πόλη 70 εργαστήρια και 40 καταστήματα, οικογενειακές επιχειρήσεις ως επί το πλείστον, ενώ πριν από δύο δεκαετίες οι αριθμοί αυτοί ήταν υπερδιπλάσιοι. Τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκε στο ΚΕΠΑΒΙ μια διαδραστική αίθουσα όπου οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη λειτουργία ενός εργαστηρίου ασημουργίας και την κατασκευή κοσμημάτων.

«Αυτή η εξέλιξη είναι πολύ θετική, αλλά δεν επαρκεί. Σε μια πόλη στην είσοδο της οποίας υπάρχει πινακίδα με την επιγραφή 'Η πόλη των ασημουργών' θα έπρεπε να λειτουργεί και μια επίσημη Σχολή Ασημουργίας. Σήμερα τέτοια Σχολή δεν υπάρχει ούτε σε επίπεδο ΤΕΙ ούτε σε επίπεδο ΙΕΚ. Η Σχολή του ΟΑΕΔ, παρά την αναμφισβήτητη προσφορά της, δεν είναι του επιπέδου που θέλει αλλά και δικαιούται η πόλη» αναφέρεται στην ανακοίνωση της παράταξης. Ο κ. Μπαρτζώκας δεσμεύτηκε ενώπιον των ασημουργών ότι θα αναδείξει το θέμα της σχολής στο δημοτικό συμβούλιο ενώ παράλληλα θα έχει επαφές με το ΤΕΙ και το Πανεπιστήμιο. Υπενθύμισε δε και το… προεκλογικό πρόγραμμα της παράταξής του, όπου γίνεται λόγος για τη διενέργεια ενός μαθητικού διαγωνισμού σχεδίασης κοσμήματος.

* Στη φωτογραφία από αριστερά: Ο Κώστας Ζέρβας, ταμίας του Συλλόγου Ασημουργών, ο Άρης Μπαρτζώκας, ο Φαίδων Ηλίας, πρόεδρος του Συλλόγου Ασημουργών, ο Γιάννης Συρμακέσης, πρόεδρος του Συλλόγου Αργυροχρυσοχόων, και ο Κώστας Κυριαζής

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back