Oikonomou pisoi
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Αμφιβολίες για τις «αγαθές προθέσεις» έρευνας

Εικόνα του άρθρου Αμφιβολίες για τις «αγαθές προθέσεις» έρευνας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/05/2020, 13:16
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ο Γιάννης Ιωαννίδης, καθηγητής του Στάνφορντ και επισκέπτης καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, βρέθηκε από νωρίς, λόγω της ειδικότητάς του και της σημαντικής του βιβλιογραφικής παρουσίας, στο επίκεντρο της δημοσιότητας, από το ξεκίνημα της πανδημικής κρίσης. Ο κ. Ιωαννίδης, χονδρικά, εξέφρασε την άποψη ότι χρειάζονται περισσότεροι κλινικοί έλεγχοι για να υπάρχει πλήρης εικόνα της κατάστασης, άποψη που δέχθηκε κριτική, αλλά και υποστήριξη στον ακαδημαϊκό χώρο.

Τώρα, το όνομα του κ. Ιωαννίδη ακούγεται πάλι στη δημοσιότητα, αλλά για άλλο λόγο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Buzzfeed, ο ιδρυτής της αεροπορικής εταιρίας JetBlues εμφανίζεται ως χρηματοδότης μιας έρευνας του Στάνφορντ, η οποία αναφέρει ότι ο κορονοϊός δεν ήταν τόσο επικίνδυνος, ώστε να είναι αναγκαία η καραντίνα.

Ο Ντέβιντ Νίλεμαν, βραζιλιανοαμερικάνος επιχειρηματίας, είναι ο ιδρυτής πέντε (!) αεροπορικών εταιριών. Επίσης, είναι Κύπριος πολίτης από το 2017.

Το δημοσίευμα επικαλείται την καταγγελία ανώνυμης πηγής, που είναι στη διάθεσή του, αλλά και του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, ότι η έρευνα που διεύθυνε ο κ. Ιωαννίδης μαζί με άλλους επιστήμονες, ήταν κατευθυνόμενη από τον Νίλεμαν.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στις 17 του περασμένου Απριλίου. Το συμπέρασμά της, βασισμένο σε χιλιάδες κλινικά τεστ αντισωμάτων, σε εργαζόμενους και παροικούντες τη Sillicon Valley, είναι ότι η εξάπλωση του κορονοϊού ήταν 85 φορές μεγαλύτερη από την εκτιμώμενη. Με αυτά τα στοιχεία, η έρευνα συμπεραίνει ότι η θνητότητα είναι μεταξύ 0,12% και 0,2%, πολύ πιο κοντά στην αντίστοιχη της γρίπης.

Με βάση αυτή την έρευνα, έγιναν και οι δηλώσεις του κ. Ιωαννίδη για τη χρησιμότητα ή όχι των lockdowns.

Δύο καθηγητές του Στάνφορντ πήραν αποστάσεις από την έρευνα, λέγοντας ότι δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν επαρκώς τα αποτελέσματα των τεστ αντισωμάτων.

Ο κ. Ιωαννίδης πάντως, απαντώντας στην ερώτηση για την οικονομική εμπλοκή του Νίλεμαν, είπε ότι «δεν τη γνώριζε προσωπικά» και ότι «όποιοι και αν είναι οι χρηματοδότες, κανείς τους δεν μας είπε ότι η έρευνα πρέπει να σχεδιαστεί ή να γίνει με δεδομένο τρόπο ή να καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο τύπο αποτελέσματος ή να αναφέρει ένα συγκεκριμένο τύπο αποτελέσματος».

Ο χρηματοδότης ωστόσο έχει επιβεβαιώσει ότι κατέβαλε το ποσό των 5.000 δολαρίων εν γνώσει των ερευνητών.

Το ερώτημα της επιδοτούμενης από τον επιχειρηματικό χώρο έρευνας δεν είναι νέο, ούτε οι αμφιβολίες για τις σκοπιμότητές του. Έχει βάση και η επιχειρηματολογία γύρω από την υπόθεση μόνο αναχρονιστική ή «εμμονική» δεν είναι, όπως συνήθως προβάλλεται από τους θιασώτες αυτού του τύπου σύνδεσης της ακαδημαϊκής έρευνας με την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Ωστόσο,  το θέμα της αξιοπιστίας της έρευνας, παραμένει υπό διερεύνηση. Το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, απαντάει στα δημοσιεύματα ότι «το θέμα είναι υπό διερεύνηση από τους κατάλληλους ελεγκτικούς μηχανισμούς».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back