ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Αλτσχάιμερ: Νέο φάρμακο επιβραδύνει τη νόσο

Εικόνα του άρθρου Αλτσχάιμερ: Νέο φάρμακο επιβραδύνει τη νόσο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/07/2023, 12:11
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Οι ρυθμιστικές αρχές υγείας καλούνται να εγκρίνουν γρήγορα φάρμακα για τη νόσο Αλτσχάιμερ που αλλάζουν τα δεδομένα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι εκατομμύρια άνθρωποι που θα μπορούσαν να επωφεληθούν δεν θα μείνουν «σε εκκρεμότητα», μετά από ακόμη πιο εντυπωσιακά δεδομένα δοκιμών.

Ένα πειραματικό φάρμακο από την Eli Lilly λειτουργεί καλύτερα εάν οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ αντιμετωπίζονται όσο το δυνατόν νωρίτερα, ιδανικά πριν αναπτύξουν συμπτώματα της νόσου που καταστρέφει τον εγκέφαλο, δήλωσαν ερευνητές τη Δευτέρα, στην τελευταία πολλά υποσχόμενη εξέλιξη για τη θεραπεία της πιο κοινής μορφής άνοιας.

Το φάρμακο, δονανεμάμπη, έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνει την εξέλιξη των προβλημάτων μνήμης και σκέψης κατά περίπου το ένα τρίτο, αλλά το ποσοστό αυτό διπλασιάζεται στο 60% εάν το φάρμακο αρχίσει να χορηγείται όταν οι ασθενείς έχουν μόνο ήπια διαταραχή, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα των δοκιμών που παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Συνέδριο της Εταιρείας Αλτσχάιμερ στο Άμστερνταμ.

Η πλήρης ανάλυση της μελέτης που περιελάμβανε περισσότερους από 1.700 ασθενείς έδειξε ότι τα αποτελέσματα ήταν λιγότερο ισχυρά για τους ηλικιωμένους ασθενείς σε μεταγενέστερο στάδιο, καθώς και για εκείνους με υψηλότερα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται tau και έχει συνδεθεί με την εξέλιξη της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Η Lilly αναμένει ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ θα αποφασίσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους εάν θα εγκρίνει τη δονανεμάμπη. Είπε ότι οι υποβολές σε άλλες παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές βρίσκονται σε εξέλιξη και οι περισσότερες θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Η Ένωση Αλτσχάιμερ, οργανισμός που υποστηρίζει τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο, δήλωσε ότι «στηρίζει σθεναρά» την έγκριση τoυ φαρμάκου της Eli Lilly από τον FDA με βάση τα θετικά αποτελέσματα, τα οποία επιβεβαιώνουν τα αρχικά δεδομένα που δημοσίευσε η εταιρεία στις αρχές Μαΐου.

Η δονανεμάμπη, όπως και το πρόσφατα εγκεκριμένο Leqembi από την Eisai και την Biogen, είναι ένα ενδοφλέβιο αντίσωμα που έχει σχεδιαστεί για να απομακρύνει τις εναποθέσεις μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται βήτα αμυλοειδές από τους εγκεφάλους των ασθενών με Αλτσχάιμερ.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η συχνότερη αιτία άνοιας, μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την υγεία παγκοσμίως. Ο αριθμός των ατόμων που ζουν με άνοια παγκοσμίως προβλέπεται να τριπλασιαστεί σχεδόν σε 153 εκατομμύρια έως το 2050 και οι ειδικοί έχουν δηλώσει ότι αποτελεί μια ταχέως αυξανόμενη απειλή για τα μελλοντικά συστήματα υγείας και κοινωνικής φροντίδας σε κάθε κοινότητα, χώρα και ήπειρο.

Με πληροφορίες από Guardian, Reuters



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back