Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

Αλπικές εικόνες από την Κοιλάδα του Αχελώου

Εικόνα του άρθρου Αλπικές εικόνες από την Κοιλάδα του Αχελώου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/01/2017, 16:40
ΗΠΕΙΡΟΣ

Εικόνες αλπικού τοπίου παρουσίαζε η Κοιλάδα του Αχελώου μετά τις πρόσφατες χιονοπτώσεις.

Βεβαίως η κοιλάδα του Αχελώου είναι πάντα όμορφη, όποια στιγμή της ημέρας, όποια ημέρα του χρόνου κι αν αφήσεις το βλέμμα σου να αγκαλιάσει τα χρώματα της. Είναι ένα κάδρο ιδιαίτερης ομορφιάς, αφού συναντάς τα πανέμορφα  καταπράσινα χωριά με τα άφθονα καταγάλανα νερά  του Αχελώου και την οργιώδη βλάστηση με θέα τις επιβλητικές πλαγιές των βουνών.

Tα αγέρωχα βουνά και παραπόταμοι του Αχελώου σε προκαλούν για περιπέτεια. Πετρόχιστα σπίτια και μοναστήρια με ιστορία. Τα βουνά και το υδάτινο στοιχείο εναλλάσσονται μεταξύ τους, δημιουργώντας απεριόριστους προορισμούς με κομβικό σημείο τον Αχελώο, μια ξεχωριστή πινελιά με εντυπωσιακή θέα για τον επισκέπτη.

Πρόκειται για περιοχές που προσφέρονται  για εναλλακτικές ή ήπιες μορφές τουρισμού και τρόπους αναψυχής που συνδυάζουν τον τουρισμό υψηλής αισθητικής με την υπέροχη φύση.

Η πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά χάνεται στα βάθη των αιώνων με την ύπαρξη στην περιοχή αρκετών μνημείων που συνδέονται άμεσα και απτά με ιστορικά γεγονότα και ζωντανές παραδόσεις, ιδέες και πεποιθήσεις της περιοχής, η οποία είναι ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς και σημασίας.

Αξιοσημείωτο γεγονός στην περιοχή είναι η «Περαταριά», το χειροκίνητο τελεφερίκ – βαγονάκι, το οποίο κινείται με τροχαλία πάνω σε χοντρό σύρμα. Χρησιμοποιείται από το 1960 και ενώνει τις όχθες του ποταμού Αχελώου στο σημείο εκείνο και ουσιαστικά το νομό Άρτας με το νομό Καρδίτσας.

Ξεχωριστά είναι και τα αγροτικά και κτηνοτροφικά  προϊόντα, που παράγονται εντός των ορίων της κοιλάδας του Αχελώου. Γνωστά προϊόντα με ταυτότητα και ποιότητα άμεσα συνδεδεμένη με τον τόπο παραγωγή τους.

Φωτογραφίες: Βασίλης Γκανιάτσας, Λάμπρος Μπαλαγιάννης, Γιώργος Καρδαμπίκης, Πάνος Στασινός, Παναγιώτης Μάνδαλος, Αντιγόνη Παπαϊωάννου, Βαγγέλης Στασινός, Χριστίνα Τσιούφη-Υφαντή, Σύλλογος Βρουβιανών, Γιώργος Σακελλάρης, Κώστας Δήμος, Θωμάς Μουτσώκος.




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back