ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Άλλοι τέσσερις φοιτητικοί σύλλογοι κατά «πανεπιστημιακής ΕΛΑΣ»

Εικόνα του άρθρου Άλλοι τέσσερις φοιτητικοί σύλλογοι κατά «πανεπιστημιακής ΕΛΑΣ»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/12/2020, 15:49
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Η απόφαση της κυβέρνησης να αναθέσει απευθείας τη «φύλαξη» των πανεπιστημίων στην ΕΛΑΣ, ειδικά στη συγκυρία που η δράση της αστυνομίας δέχεται μεγάλη κριτική για τη βιαιότητα και τις μεθόδους της, προκαλεί κύμα αντιδράσεων στα πανεπιστήμια. 

Μετά την απόφαση του φοιτητικού συλλόγου της Καλών Τεχνών, άλλοι τέσσερις φοιτητικοί σύλλογοι, Ιατρικής, Νηπιαγωγών, Φυσικού και Βιολογικών Εφαρμογών, έχουν σχετική ανακοίνωση. «Η δήθεν ‘προστασία της φοιτητικής κοινότητας’ που περνάει με τα νέααισχρά μέτρα είναι η ίδια που ακούγαμε και για την κατάργηση του ασύλου, που δήθεν θα αντιμετώπιζε φαινόμενα όπως οι πιάτσες και το εμπόριο ναρκωτικών, οι ληστείες και επιθέσεις σε φοιτητές σε εστίες και χώρους των πανεπιστημίων. Αυτά τα φαινόμενα υπάρχουν και συντηρούνται μέσα στα πανεπιστήμια χρόνια τώρα και αξιοποιούνται- όπως και ομάδες που δεν έχουν καμία σχέση με τους φοιτητές- ως το καλύτερο άλλοθι της κάθε κυβέρνησης για να ξεδιπλώνει το αντιλαϊκό της έργο, την περαιτέρω καταστολή και συκοφάντηση των αγώνων» τονίζουν μεταξύ άλλων.

Καταγγέλλουν ότι τα νέα μέτρα στρέφονται ενάντια στους φοιτητές και ότι «η κατάργηση του ασύλου η αστυνόμευση στις σχολές, η συκοφάντηση και προσπάθεια διάλυσης των συλλογικών μας διαδικασιών, των γενικών συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων έχουν ένα μόνο στόχο: να μας εκθέσουν απροστάτευτους στην πολιτική τους που μας στερεί τα μορφωτικά μας δικαιώματα».

Επίσης, οι σύλλογοι καταρρίπτουν την κυβερνητική επιχειρηματολογία, με το εξής: «Λένε πως θα φέρουν την αστυνομία μέσα στα Πανεπιστήμια για να προστατεύσουν τις νέες φοιτήτριες, τους φοιτητές με ειδικές ανάγκες. Στο  έδαφος όμως της πανδημίας οι γυναίκες και τα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι οι πρώτοι που χτυπήθηκαν από την πολιτική της κυβέρνησης πολλοί απολύθηκαν, αναγκάστηκαν να περιορίσουν και τους βασικούς όρους ειδικής φροντίδας τους, αναλαμβάνοντας εξ ολοκλήρου το οικονομικό βάρος, με ‘ατομική ευθύνη’ κατά την κυβέρνηση».

Καταλήγει τονίζοντας ότι «τόσο καιρό κυβέρνηση και πρυτάνεις δεν βρήκαν να πουν κουβέντα για το πώς θα στηριχθεί η εκπαιδευτική διαδικασία εν μέσω πανδημίας αφήνοντας ξεκρέμαστους χιλιάδες φοιτητές σε όλη τη χώρα, φορτώνοντας το βάρος στην πλάτη μας. Αντί για αυτό βγάζουν από τα συρτάρια μέτρα και σχέδια έτοιμα από καιρό τα οποία οι φοιτητές με τους αγώνες μας ήδη έχουμε απορρίψει».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back