ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Alibaba με αστερίσκους

Εικόνα του άρθρου Alibaba με αστερίσκους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/10/2016, 21:33
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Alibaba, η μεγαλύτερη εταιρεία στον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου παγκοσμίως, με καταγωγή από την Κίνα, εδώ και μήνες επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στην Ευρώπη. Τα σχέδιά της, στην παρούσα φάση, είναι να ανοίξει την πλατφόρμα της σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που θέλουν να εξάγουν στην κινεζική αγορά.

Στην Ελλάδα, την Αlibaba την έχει κυνηγήσει ιδιαίτερα το Επαγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, με τις θερμές ευλογίες της ελληνικής κυβέρνησης. Εξάλλου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στην Κίνα είχε συνάντηση με τον ιδρυτή του διαδικτυακού αυτού κολοσσού Τζακ Μα. 

Πριν λίγες μέρες, έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών όπου οι επιμελητηριακοί φορείς της χώρας ενημερώθηκαν από τους εκπροσώπους της Alibaba. Η άφιξη της εταιρίας στην Ελλάδα δημιούργησε πολλές προσδοκίες σε όσους θέλουν να ανοίξουν τα πανιά τους στην τεράστια αγορά της Κίνας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον φαίνεται να υπάρχει για την online τουριστική της πλατφόρμα (Alitrip). Τίποτα όμως δεν είναι δωρεάν. Ανάλογα με την πλατφόρμα και το είδος της επιχείρησης, καταβάλλονται εγγυήσεις 5-10.000 δολάρια, ενώ εννοείται ότι υπάρχουν προμήθειες ή ετήσιες συνδρομές. Λόγω ακριβώς του υψηλού κόστους συμμετοχής στις πλατφόρμες της Alibaba, μια τέτοια διέξοδος φαίνεται ότι ευνοεί μεγάλες επιχειρήσεις ή μια συνεργατική μορφή επιχειρήσεων στην καλύτερη περίπτωση. Ζήτημα παραμένει βέβαια και το υψηλό μεταφορικό κόστος των προϊόντων.

Στη σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών, συμμετείχε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Γιάννης Μήτσης, ο οποίος εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση. Σε αυτήν αναφέρεται ότι: «Η μεταφορά της τεχνογνωσίας της Alibaba προς τις τοπικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για εισαγωγές-εξαγωγές με Κίνα μπορεί να αποβεί καθοριστική στην αύξηση των εξαγωγών και κατ' επέκταση των κερδών τους». Χωρίς αστερίσκους...


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back