ΚΟΣΜΟΣ

Αλβανία: Δύο χρόνια φυλάκιση στον Φρέντι Μπελέρι

Εικόνα του άρθρου Αλβανία: Δύο χρόνια φυλάκιση στον Φρέντι Μπελέρι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/03/2024, 19:01
ΚΟΣΜΟΣ

Το Δικαστήριο κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος των Τιράνων καταδίκασε την Τρίτη τον Φρέντι Μπέλερη, τον εκλεγμένο δήμαρχο της Χιμάρας, για εξαγορά ψήφων.

Μετά από μια δίκη που εξόργισε την Ελλάδα, η οποία απείλησε να μπλοκάρει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας με την ΕΕ εάν δεν σεβαστεί τα δικαιώματα του Μπέλερη, το δικαστήριο καταδίκασε τον πολιτικό σε δύο χρόνια φυλάκιση. 

Επίσης, το ίδιο δικαστήριο των Τιράνων καταδίκασε σε φυλάκιση 18 μηνών με αναστολή τον συγκατηγορούμενο του Φρ. Μπελέρη, Π. Κοκαβέση. 

Οι συνήγοροί τους αναμένεται να υποβάλουν έφεση κατά της απόφασης του αλβανικού δικαστηρίου.

Ο Φρέντι Μπέλερι συνελήφθη δύο ημέρες πριν από τις τοπικές εκλογές του Μαΐου του 2023 με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων. Κατηγορείται ότι προσπάθησε να αγοράσει τέσσερις ψήφους με αντάλλαγμα μετρητά.

Σε δήλωση του που μετέδωσε η ΕΡΤ ο Φρέντι Μπελέρης υποστηρίζει ότι «ήταν μια δίκη παρωδία. Με πλαστό ποινικό μητρώο, χωρίς αποδείξεις, χωρίς άλλους μάρτυρες εκτός από έναν που χρηματιζόταν από την αστυνομία, με «διορισμένη» δικαστή, μέσα σε ένα γυάλινο κλουβί χωρίς επικοινωνία με τον δικηγόρο μου, σήμερα το αλβανικό δικαστήριο με καταδίκασε σε δύο χρόνια φυλάκισης».

Το ελληνικό ΥΠΕΞ

«Η σημερινή καταδικαστική απόφαση αλβανικού δικαστηρίου σε βάρος του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη εντείνει τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν σχετικά με την αντικειμενικότητα της διαδικασίας», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.


Φωτογραφία αρχείου/Facebook 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back